[BAKINA KUHINJA] Šape s orasima su pravi starinski recept, a mi donosimo kako se rade

Ana Kanazir
28. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Šape su svoj naziv dobile po svojem izgledu, a radi se o ukusnim keksićima. Ovi se keksi mogu jesti u svim prigodama, a osim sastojaka će vam trebati i poseban kalup. Dobra vijest je da se ovaj kalup i dalje može kupiti u trgovinama, dok će ga neke domaćice imati u ladicama ili bakinim stvarima.

Foto: Šape s rogačem bake Kate

Donosimo jednostavan recept za šape koje će vas sigurno vratiti u neka druga vremena. Ako volite rogač, ovdje možete pogledati recept za šape s tim sastojkom koje nam je poslala naša čitateljica.

SASTOJCI:

  • 35 dag oštrog brašna
  • 28 dag margarina
  • 14 dag oraha
  • 21 dag šećera
  • 1 jaje
  • Malo soli

Ako želite dobiti više keksića, samo poduplajte smjesu.

PRIPREMA:

Priprema je vrlo jednostavna. Sve sastojke stavite u zdjelu i dobro umijesite rukama. Tijesto bi trebalo biti glatko. Nakon toga stavite da se pećnica grije na 180 stupnjeva, a vi kalupe punite tijestom. kalupe možete prvo i malo namastiti pomoću masti ili margraina. Pazite da svi kalupi budu podjednako napunjeni kako neke šape ne bi zagorjele. Sličan postupak možete napraviti i ako nemate kalupe. U ovom slučaju tijesto razvaljajte i izrezujte modlicama te ga stavljajte na lim za pečenje.

Pecite na temperaturi od 180 stupnjeva oko 15 minuta, odnosno dok šape ne poprime zlatnožutu boju. Na kraju ih izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohlade, oko pet minuta, a potom ih uvaljajte u šećer u prahu ili jednostavno šećer posipajte po njima.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap