[BAKINA KUHINJA] Sezona je mladog boba pa smo ga pripremili s maništrom

Jasmina Grgurić
27. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Sretnici s Mediterana u ovo oba godine imaju privilegiju uživati u jelima od mladoga boba kojega su uzgojili sami u vlastitom vrtu. Trošak ovog hranjivog, nutritivno iznimno bogatog starog dalmatinskog ploda tada postaje gotovo zanemariv, pogotovo jer se od boba pripremaju jednostavna, u narodu bi rekli, sirotinjska jela. No, što ima bolje od toga?

Foto: Mirovina.hr

Bob je kralj među grahoricama, u to nema sumnje. No, kako ga pripremiti? Znaju to najbolje dalmatinske none kojima bob krasi vrst, a u čijim mladim plodovima upravo sada uživaju. Bob se može pripremiti na razne načine, kao salata ili na lešo kao prilog ribi skupa s blitvom, začinjen tek domaćim maslinovim uljem, solju, paprom i češnjakom. Može li jednostavnije?

Ipak, mi smo se odlučili za tradicionalno varivo od mladog boba s maništrom. U ovo doba godine nema ljepšeg tjednog ručka u Dalmaciji, a nama ga je pripremila upravo jedna baka.

Valja reći kako je mladi bob od izuzetne koristi za organizam starijih osoba. Naime, jedna dnevna porcija boba zadovoljava dnevne potrebe za vlaknima, a tijelo opskrbljuje željezom, magnezijem, manganom, fosforom i tijaminom.

Priprema variva je jednostavna, a ako mladoga boba nemate svoga, potražite koju “šaku” na tržnici ili onog zaleđenog u dućanu.

SASTOJCI za tri osobe:

  • 300 grama očišćenog mladog boba
  • glavica luka
  • 5 dkg pancete
  • mali krumpir
  • maslinovo ulje
  • malo rajčice
  • začini po želji (sol, papar, peršin, lovorov list)
  • 200 grama tjestenine

PRIPREMA:

  • Na maslinovom ulju ispržiti sitno narezani luk i pancetu.
  • Dodati bob, kratko vrlo dinstati pa dodati vode da prekrije bob.
  • Ubaciti krumpir, žlicu koncentrata rajčice i začine i pustite da se lagano krčka ne dulje od 30 minuta.
  • Maništru kuhajte odvojeno pa dodajte bobu. Ako imate domaće tijesto ili pak ono koje se kraće kuha, slobodno ga možete kuhati u samom varivu, pazeći da prije toga dodate još vode u “šug” koji s kuhanom tjesteninom ne smije biti ni prerijedak ni previše gust.

Dobar tek!

Javljate nam vaše recepte na mirovina.hr@gmail.com.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

[BAKINA KUHINJA] Sezona je mladog boba pa smo ga pripremili s maništrom
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap