[BAKINA KUHINJA] Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica

Jasmina Grgurić
14. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Sezona je šljiva koje su idealne za pripremu ukusnog džema po receptu naših baka. Uz malo truda dobit ćemo ukusnu i jeftinu slasticu u kojoj možemo uživati bez ičega, s kruhom ili kao savršenim dodatkom raznim desertima, poput svima omiljenih palačinki. Nema tog industrijskog namaza koji će zamijeniti ovu domaću deliciju.

Foto: Pixabay

Džem od šljiva s dodatkom ruma jedna je od najfinijih slastica iz kuhinja naših baka. Za deset kuna uz malo truda nastaje desert u kojemu možemo uživati samostalno, s kruhom ili ga dodavati u palačinke, kolače i ostala jela.

Donosimo recept iz bakine kuhinje za malu količinu koja vam neće uzeti previše vremena.

SASTOJCI

  • kilogram šljiva
  • pola kilograma šećera
  • O,3 decilitra ruma

PRIPREMA

  • Šljive operite i izvadite koštice. Stavite ih u lonac s debljim dnom i miješajte ih na srednje jakoj vatri kako se ne bi zalijepile.
  • Kada šljive puste sok, smanjite vatru i nastavite ih kuhati na slabijoj temperaturi
  • Tek kada se voće raspadne, dodajte šećer i kuhajte dok višak tekućine ne ispari.
  • Nastavite kuhati dok se džem ne zgusne, a svaka kožica šljive ne stisne.
  • Na kraju dodajte rum i kuhajte još koju minutu dok alkohol ne ispari i ne ostane samo fini miris ruma

Želite li provjeriti je li vaš džem gotov, stavite žlicu džema na tanjurić i pustite da se malo ohladi. Ako je gust i sporo se razlijeva, znači da je gotov.

PAKIRANJE U TEGLICE

  • Oprane i mokre staklenke i čepove stavite u pećnicu otprilike 20 minuta na 100 stupnjeva.
  • Vrući džem sipajte u vruće teglice i odmah ih čvrsto zatvorite.
  • Staklenke držite u zagrijanoj, ali isključenoj pećnici sve dok se džem ne ohladi.
  • Teglice spremite na suho i tamno mjesto i kada ih otvorite, čuvajte ih u hladnjaku.

Javljate nam vaše recepte na mirovina.hr@gmail.com.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

Tradicionalna talijanska carbonara

Ajnpren juha