[BAKINA KUHINJA] Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira

Jasmina Grgurić Zanze
4. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Tko nije kupio zalihe suhog ili svježeg kvasca, najbolje zna kako je ići jednom tjedno u trgovinu u nadi da se baš tada pojavio na policama. Kada i stigne, razgrabi se brzo, a prilike nisu takve da možemo svakodnevno obilaziti dućane u potrazi za toliko traženom germom. Napraviti je uz malo truda i strpljenja možemo kod kuće, kako bismo mogli pripremiti dizano tijesto i ispeći kruh, iako ima mnoštvo recepata bez kvasca.

Foto: Pixabay

Kako napraviti domaći kvasac jedno je od najčešćih pitanja u vrijeme njegove nestašice i izolacije. Receptura je to nalik kemiji, a koja zahtijeva dosta truda i strpljenja. No, kako sada imamo vremena, ne košta nas ništa barem pokušati. Donosimo vam četiri načina kako kod kuće napraviti vlastitu germu i dalje uživati u pripremi kruha i ostalih delicija od dizanog tijesta.

Kvasac od piva

Ovo je ujedno i najbrži i najlakši način.

Jedan decilitar piva pomiješajte sa žlicom brašna i žličicom šećera, ostavite preko noći i vaš kvasac idućeg je dana spreman za uporabu.

Kvasac od brašna

Prvi dan umiješajte 20 grama brašna i 20 mililitara vode u homogenu smjesu.

Drugi dan umiješajte još 20 grama brašna i 20 mililitara vode te još dva puta tijekom dana dobro promiješajte smjesu.

Treći dan dodajte još 30 grama brašna i 30 mililitara vode te tijekom dana promiješajte još dva do tri puta.

Četvrti dan maknite polovicu smjese te ponovite postupak od trećeg dana te tako napravite i peti i šesti dan. Sedmog dana vaš je kvasac gotov i spreman za upotrebu.

Kvasac od krumpira

Skuhajte jedan krumpir u komadićima dok se ne skuha temeljito. Iscijedite ga, ali sačuvajte vodu od njegova kuhanja. Krumpir umiješajte s jednom žličicom soli i jednom žličicom šećera.  Ostavite da se smjesa ohladi te zatim dodajte jednu četvrtinu vode od kuhanja. Smjesu ostavite nekoliko dana da fermentira, piše Večernji list.

Kvasac od jabuke

Jabuku prepolovite, izvadite jezgru te naribajte u posudu. Zatim pola kilograma brašna pomiješajte s 350 mililitara vode, dodajte jabuku te sve dobro zatvorite u staklenku. Nakon tri dana smjesa će narasti i pojavit će se mjehurići.

Potrebno je pola smjese baciti, a drugu polovicu u zdjeli pomiješati s 250 grama brašna i 170 mililitara vode. Smjesu zatim dobro zatvoriti u staklenku i ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Kada se pojave mjehurići, vaš kvasac spreman je za upotrebu. Za kruh vam je potreban samo dio ove kvasne smjese, oko 250 grama.

Pratite našu Bakinu kuhinju te nam šaljite fotografije i recepte vaših jela na [email protected]

Provjerite i ostale recepte iz naše Bakine kuhinje:

Tjestenina s piletinom i brokulom

Sekeli gulaš

Krpice sa zeljem

Bijeli žganci

Noklice s jajima

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap