[BAKINA KUHINJA] Argentinske empanade su jelo koje će vas osvojiti, a prigodne su za današnju utakmicu

Ana Kanazir
13. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Postoji više različitih načina kako se rade empanade, odnosno Empanadas, jastučići od tijesta punjeni mljevenim mesom, piletinom, šunkom i sirom ili povrćem. Ovo jelo je tradicionalno jelo u Argentini, a jede se i u cijeloj Latinskoj Americi, ali i u Španjolskoj. U Argentini se ovo jelo služi za vrijeme proslava i festivala, a svaka regija u Argentini ima svoju specifičnu verziju, od koje svaka ima svoje ime i vrstu nadjeva. Argentinsko Ministarstvo kulture je ovo jelo proglasilo gastronomskom kulturnom baštinom. Može se pripremiti tako da se prži u dubokom ulju ili se mogu peći u pećnici.

empanade

empanade | foto: Pexels, Anton Uniqueton

Izrada je vrlo jednostavna, a mogu se poslužiti kao predjelo, kao prilog ili kao nešto za prigristi uz gledanje utakmice uz pivo. Pogotovo uz gledanje današnje utakmice protiv argentinske reprezentacije. Donosimo recept za empanade s mljevenim mesom u lisnatom tijestu.

SASTOJCI:

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 900 gr mljevene govedine ili drugog mljevenog mesa
  • 2 narezana luka srednje veličine
  • Malo soli i papra
  • 3 žlice kumina
  • 3 žlice mljevene paprike
  • 1 žlica origana
  • Po želji malo kajenskog papra
  • 1 kocka povrtnog temeljca
  • 1 žličica šećera
  • 2 – 3 paketa lisnatog tijesta

PRIPREMA:

Prvo zagrijte dvije žlice maslinovog ulja u velikoj tavi ili loncu, a ubrzo dodajte mljeveno meso i pecite ga oko šest do osam minuta. Meso onda stavite zdjelu, a u loncu ostavite masnoću. Smanjite malo vatru i na ulje od mesa stavite nasjeckani luk i još jednu žlicu ulja. Ostavite da se prži oko šest minuta, dodajte sol i papar, kao i ostale začine, a onda kuhajte još jednu minutu. Dodajte kocku povrtnog temeljca otopljenu u vodi, ali i mljeveno meso. Promiješajte da se svi okusi spoje i probajte. Dodajte šećer, po potrebi još soli ili papra. Kuhajte oko 15 minuta. Kada je gotovo stavite u zdjelu i ostavite da se hladi oko tri sata. Ovaj cijeli postupak možete napraviti dan ranije ili noć prije.

Daljnji postupak je punjenje lisnatog tijesta mesom. Prvo zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lisnato tijesto prvo ostavite da bude na sobnoj temperaturi oko 15 minuta, a onda ga izvaljajte po potrebi i okruglom čašom napravite krugove. U sredinu svakog kruga stavite nadjev, a potom jednu stranu preklopite na drugu i vilicom ‘zalijepite’ tijesto. Tako gotove empanade možete zamrznuti ili ih možete odmah peći. Stavite ih na papir za pečenje. Po želji ih možete premazati jajima. Pecite ih oko 25 do 30 minuta, dok ne dobiju boju. Važno je napomenuti da punjenje uvijek možete prilagoditi svojim željama.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap