[BAKINA KUHINJA] Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
Zimska kuhinja nezamisliva je bez sarme. Za relativno malo novca dobit ćemo ekonomični ručak koji nam potrajati može nekoliko dana, a višak uvijek možemo zamrznuti. Tanjur sarme nudi nam nutritivno kompletan i zdrav obrok, a svoj recept s nama je podijelila umirovljena kuharica Inga.
Sarma (Snimak zaslona/Youtube)
Kad u Slavoniji počne vrijeme svinjokolja, tada je počela i sezona dobre sarme. Sarma kao glavno jelo uz pire krumpir prava je poslastica i za nedjeljni ručak. Kad je netko malo puniji obično ga pitaju koliko može pojesti valjaka sarme. A valjaka sarme može se pojesti jako puno kada je smjesa dobro začinjena, kaže nam umirovljena kuharica Inga koja je s nama podijelila način na koji ona priprema ovo omiljeno zimsko jelo.
SASTOJCI
- 60 dkg mljevenog mesa
- 1 glavica kiselog kupusa
- 10 dkg riže
- 3 režnja češnjaka
- sol, papar, crvena paprika i vegeta
- 1 jaje
- malo brašna
- 10 dkg sitno sjeckane pancete ili slanine
- 2 glavice sitno sjeckanog crvenog luka
PRIPREMA
- Stavimo mljeveno meso u dublju zdjelu. Na njega stavimo rižu, sitno nasjeckani crveni i bijeli luk, sitno sjeckanu pancetu ili slaninu, jedno jaje i sve začine (sol, papar, vegetu, malo crvene paprike). Sve dobro promiješamo i napravimo smjesu koju prije valjanja u kupusne listove najprije malo probamo da vidimo fali li čega od začina.
- Ako je smjesa po vašem ukusu, onda kidamo list po list sa glavice kiselog kupusa i savijamo valjke sarme. Kupus prije upotrebe najprije isperemo u vodi da ne bude previše kiseo. Uzmemo list kupusa i punimo ga smjesom od mljevenog mesa. Krajeve sarme zavrnemo prema unutrašnjosti da nam se ne bi odmotala prilikom kuhanja. Dobro ih utisnemo sa svake strane ili samo sa jedne strane, ovisno kako je motate.
- Ostatak kupusa narežemo na deblje trake i stavimo na dno pa na njega slažemo valjke sarme, a zatim nalijemo vodu da prekrije svu sarmu. Kada voda zavri i sarma malo prokuha, napravimo zapršku u tavici. Na ulje stavimo brašno i crvene mljevene slatke paprike, promiješamo i malo prepržimo pa dodamo u sarmu kada je njeno kuhanje pri kraju.
- Uz sarmu je najbolje poslužiti pire krumpir. Skuhate krumpir i kad je kuhan ocijedite vodu, izradite ga mikserom sa kiselim vrhnjem i vegetom. Za salatu poslužite ciklu.
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na mirovina.hr@gmail.com.
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo