[BAKINA KUHINJA] Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća

Jasmina Grgurić
30. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Kada razmišljamo što bismo mogli na brzinu skuhati od povrća, a da nije ni skupo ni zahtjevno, na pamet nam odmah pada – sataraš. Bilo da ga pripremao kao samostalno jelo ili prilog, ovaj kulinarski klasik pružit će nam potrebnu okrjepu. Načina pripreme je mnogo, a umirovljena kuharica Inga Aladrović podijelila je s nama jedan pomalo drugačiji recept.

Sataraš (Snimak zaslona/Youtube)

Netko stavlja više paprike, netko više rajčice, varira i količina luka, dodataka je raznih, od jaja do vrhnja, servira se uz rižu ili tijesto, kao prilog ili glavno jelo… Pogađate, riječ je o najpopularnijem starinskom jelu od povrća – satarašu!

Iako mu je sezona na izmaku, ovaj kulinarski klasik pružit će nam toliko potrebnu okrjepu i u hladnijim jesenskim mjesecima. Paprike i rajčice uvijek ima, doduše ne po ljetnoj cijeni i kvaliteti. No, nešto smo od suncem okupanog povrća spremili i u zamrzivač.

Ponešto drugačiji recept za ovaj jednostavan i jeftini ručak podijelila je s nama naša čitateljica, umirovljena kuharica Inga Aladrović.

SASTOJCI

  • tri glavice luka
  • sedam paprika
  • sedam rajčica
  • češnjak
  • ulje
  • začini
  • kiselo vrhnje

PRIPREMA

  • Dinstati luk na ulju, nakon čega dodati očišćenu i na kockice narezanu papriku. Bijeli luk sitno narezati pa dodati paprici. Podlijevati s malo vode.
  • Kada je paprika mekana i zacakli, dodati rezani paradajz pa dobro izmiješati da rajčica pusti sok.
  • Pred kraj zgusnuti po potrebi s malo brašna i vode koji se zamute u šalici.
  • Kada se sve do kraja prokuha i zgusne, doda se malo kiselog crvenog vrhnja.
  • Od začina je dovoljno posoliti i po želji popapriti, a jelu se može dodati i malo vegete.

Umirovljena kuharica Inga uz sataraš preporuča roštiljske kobasice, šnicle, pohano pileće bijelo meso, kuhanu rižu, komad pečene šunke, slanine ili ćevape.

Dobar tek!

Javljate nam vaše recepte na mirovina.hr@gmail.com.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje: