[BAKINA KUHINJA] Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
Kada razmišljamo što bismo mogli na brzinu skuhati od povrća, a da nije ni skupo ni zahtjevno, na pamet nam odmah pada – sataraš. Bilo da ga pripremao kao samostalno jelo ili prilog, ovaj kulinarski klasik pružit će nam potrebnu okrjepu. Načina pripreme je mnogo, a umirovljena kuharica Inga Aladrović podijelila je s nama jedan pomalo drugačiji recept.

Sataraš (Snimak zaslona/Youtube)
Netko stavlja više paprike, netko više rajčice, varira i količina luka, dodataka je raznih, od jaja do vrhnja, servira se uz rižu ili tijesto, kao prilog ili glavno jelo… Pogađate, riječ je o najpopularnijem starinskom jelu od povrća – satarašu!
Iako mu je sezona na izmaku, ovaj kulinarski klasik pružit će nam toliko potrebnu okrjepu i u hladnijim jesenskim mjesecima. Paprike i rajčice uvijek ima, doduše ne po ljetnoj cijeni i kvaliteti. No, nešto smo od suncem okupanog povrća spremili i u zamrzivač.
Ponešto drugačiji recept za ovaj jednostavan i jeftini ručak podijelila je s nama naša čitateljica, umirovljena kuharica Inga Aladrović.
SASTOJCI
- tri glavice luka
- sedam paprika
- sedam rajčica
- češnjak
- ulje
- začini
- kiselo vrhnje
PRIPREMA
- Dinstati luk na ulju, nakon čega dodati očišćenu i na kockice narezanu papriku. Bijeli luk sitno narezati pa dodati paprici. Podlijevati s malo vode.
- Kada je paprika mekana i zacakli, dodati rezani paradajz pa dobro izmiješati da rajčica pusti sok.
- Pred kraj zgusnuti po potrebi s malo brašna i vode koji se zamute u šalici.
- Kada se sve do kraja prokuha i zgusne, doda se malo kiselog crvenog vrhnja.
- Od začina je dovoljno posoliti i po želji popapriti, a jelu se može dodati i malo vegete.
Umirovljena kuharica Inga uz sataraš preporuča roštiljske kobasice, šnicle, pohano pileće bijelo meso, kuhanu rižu, komad pečene šunke, slanine ili ćevape.
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na mirovina.hr@gmail.com.
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo
![[BAKINA KUHINJA] Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća](https://i0.wp.com/www.mirovina.hr/app/uploads/2020/10/sataraš.jpg?fit=1124%2C651&ssl=1)