[BAKINA KUHINJA] Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća

Jasmina Grgurić Zanze
30. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Kada razmišljamo što bismo mogli na brzinu skuhati od povrća, a da nije ni skupo ni zahtjevno, na pamet nam odmah pada – sataraš. Bilo da ga pripremao kao samostalno jelo ili prilog, ovaj kulinarski klasik pružit će nam potrebnu okrjepu. Načina pripreme je mnogo, a umirovljena kuharica Inga Aladrović podijelila je s nama jedan pomalo drugačiji recept.

Sataraš (Snimak zaslona/Youtube)

Netko stavlja više paprike, netko više rajčice, varira i količina luka, dodataka je raznih, od jaja do vrhnja, servira se uz rižu ili tijesto, kao prilog ili glavno jelo… Pogađate, riječ je o najpopularnijem starinskom jelu od povrća – satarašu!

Kulinarski klasik pružit će nam toliko potrebnu okrjepu i u ljetnim i u ranim jesenskim mjesecima. A kada paprike i rajčice nema po ljetnim cijenama i kvaliteti, onda iz zamrzivača izvučemo nešto od suncem okupanog povrća koje smo sačuvali.

Ponešto drugačiji recept za ovaj jednostavan i jeftini ručak podijelila je s nama naša čitateljica, umirovljena kuharica Inga Aladrović. Količina je velika pa sastojke možemo prepoloviti ili pola jela bez završnih detalja zamrznuti.

SASTOJCI

  • tri glavice luka
  • sedam paprika
  • sedam rajčica
  • češnjak
  • ulje
  • začini
  • kiselo vrhnje

PRIPREMA

  • Dinstati luk na ulju, nakon čega dodati očišćenu i na kockice narezanu papriku. Bijeli luk sitno narezati pa dodati paprici. Podlijevati s malo vode.
  • Kada je paprika mekana i zacakli, dodati rezani paradajz pa dobro izmiješati da rajčica pusti sok.
  • Pred kraj zgusnuti po potrebi s malo brašna i vode koji se zamute u šalici.
  • Kada se sve do kraja prokuha i zgusne, doda se malo kiselog crvenog vrhnja.
  • Od začina je dovoljno posoliti i po želji popapriti, a jelu se može dodati i malo vegete.

Umirovljena kuharica Inga uz sataraš preporuča roštiljske kobasice, šnicle, pohano pileće bijelo meso, kuhanu rižu, komad pečene šunke, slanine ili ćevape.

Dobar tek!

Javljate nam vaše recepte na [email protected].

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

 

Copy link
Powered by Social Snap