[BAKINA KUHINJA] Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none!

Jasmina Grgurić
29. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Postoji li netko tko ne voli tiramisu? Ako i postoji, mi ga ne poznajemo. Međutim, za ovu kremastu poslasticu postoje na stotine recepata i moramo priznati da nam se mnoge od njih ne sviđaju. Jednostavno, to nije to. Znate onaj osjećaj kada se unaprijed veselite točno određenom okusu i onda on izostane. Upravo zato donosimo tradicionalnu talijansku recepturu po kojoj su tiramisu nekad radile tamošnje none. Isprobali smo ga mnogo puta, uspije uvijek, a okus je – božanstven.

Foto: Pixabay

Originalni talijanski tiramisu nije desert u čaši, nego klasični kolač. Karakterizira ga okus kave, dobiven na način da se piškote (damski prsti) umaču u kavu te potom u slojevima izmjenjuju s tučenom kremom od jaja, šećera i mascarpone sira. Na kraju sve zaokružuje gorak okus kakaa u prahu kao kontrast laganoj, slatkoj svijetloj kremi. No, ne smijemo zaboraviti ni na alkohol koji čitavu stvar čini još zabavnijom. Talijanske none koristile su marsalu, jako slatko vino, no i te kako može poslužiti i dobri stari rum.

Donosimo vam recept za originalni, tradicionalni talijanski tiramisu.

SASTOJCI

  • 500 grama mascarponea
  • 4 jaja
  • 80 grama šećera u prahu
  • 250 grama piškota
  • 2 dcl jake (slatke) kave
  • 1 dcl ruma (ili 2 dcl marsale)
  • kakao u prahu

PRIPREMA

  • Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke dobro istučemo sa šećerom i prstohvatom soli. Dodamo mascarpone i umješamo kuhačom dok ne postane kompaktno. U drugoj posudi istučemo snijeg od bjelanjaka. Lagano snijeg umješamo kuhačom u prethodnu dobivenu smjesu.
  • U većoj posudi pomiješamo kavu i rum te pripremimo posudu u koju ćemo slagati kolač. Piškote umačemo svega par sekundi, kako se ne bi raspale te ih slažemo u posudu. Kada popunimo cijelo dno, premažemo kremom. Na kremu ide još jedan red umočenih piškota i na njih krema. Ako nam sve nije stalo, možemo postupak nastaviti u drugoj manjoj posudi.
  • Kakao u prahu kroz sito pospemo po kolaču, a s količinom ne možete pogriješiti.
  • Ostavite tiramisu da se ohladi u frižideru barem nekoliko sati.

Dobar tek!

Javljate nam vaše recepte na mirovina.hr@gmail.com.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

Sočni mramorni kolač