[BAKINA KUHINJA] Bijela pita – kolač naših baka od sastojaka koje imamo kod kuće
Da za ukusan kolač ne treba mnogo sastojaka dokazuje ovaj recept naših baka. Bijela pita od samo četiri bazna sastojka – brašna, šećera, masnoće i mlijeka – vraća nas u djetinjstvo kada je hrana bila jeftinija, apetiti skromniji, a život jednostavniji.
Naše bake majstorice su delicija od sastojaka koje su uvijek imale u kući. Među njima je i siromašna bijela pita, kolač našeg djetinjstva za čiju su izradu u osnovi potrebna samo četiri sastojka – brašno, šećer, masnoća i mlijeko, uz dodatak samo jednog jajeta, praška za pecivo i malo vrhnja. Za finu slasticu ionako nikad nisu bili presudni skupocjeni sastojci, nego vješte ruke naših baka koje i danas prave ovaj klasik kao dostojnu zamjenu modernim kolačima.
Tečaj €/kn: 7,53450
SASTOJCI (za kore):
- 400 g glatkog brašna
- 150 g maslaca ili margarina
- 1 jaje
- 150 g šećera u prahu
- 15 g praška za pecivo
- 60 ml kiselog vrhnja
SASTOJCI (za kremu):
- 600 ml mlijeka
- 90 g glatkog brašna
- 250 g šećera u prahu
- 2 vrećice vanilin šećera
- 250 g maslaca ili margarina
- sto grama bijele čokolade za ukrašavanje (po želji).
PRIPREMA:
-
U veliku posudu sipati brašno, prašak za pecivo, ubaciti šećer u prahu te narezani maslac ili margarin.
-
Razbiti jaje i istući ga pa ubaciti u posudu.
-
Na kraju još dodati kiselo vrhnje pa rukama zamijesiti glatko tijesto.
-
Od tijesta formirati kuglu, te ga zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na pola sata.
-
Nakon pola sata izvagati tijesto i podijeliti na 3 jednaka dijela.
-
Od papira za pečenje iskrojiti kalup u kojem će se razvaljati kore.
-
Ravnalom i olovkom odrediti kalupe te višak papira presavinuti tako da je strana papira po kojoj se crtalo s vanjske strane (kod nas su dimenzije 21×32 cm).
-
Staviti trećinu tijesta na sredinu papirnatog kalupa te oprezno valjkom razvaljati tanku koru do svih rubova.
-
Na isti način razvaljati tijesto kako bi se dobile i druge dvije kore.
-
Kore se peku na preokrenutom protvanu u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 10 minuta.
-
Kore trebaju ostati svijetle.
-
Dok se kore hlade, treba izraditi kremu.
-
U posudi pomiješati brašno sa šećerom u prahu i vanilin šećerom te im dodati 20 žlica mlijeka.
-
Sve dobro izmiješati da smjesa nema grudica.
-
Ostatak mlijeka staviti kuhati i kad zavrije maknuti sa strane.
-
Zatim u mlijeko sipati smjesu brašna, promiješati i vratiti na vatru.
-
Pjenjačom cijelo vrijeme miješati kremu i kuhati na vatri dok se krema zgusne.
-
Skuhanu kremu maknuti sa strane, pa je pokriti prozirnom folijom da se ne stvori korica.
-
Ako nemate prozirnu foliju, promiješajte s vremena na vrijeme kremu dok se hladi.
-
Zatim u posudi za miksanje smiksati margarin ili maslac sobne temperature.
-
Dodavati mu po tri do četiri žlice ohlađene kreme i svaki put kremu dobro izraditi mikserom.
-
Izrađenu kremu podijeliti na 2 jednaka dijela.
-
Na podlogu vrlo oprezno staviti prvu koru te je premazati s prvom polovicom kreme.
-
Prekriti kremu s drugom korom, lagano pritisnuti prstima, preko kore nanijeti drugu polovicu kreme i dobro je izravnati.
-
Prekriti s preostalom korom i opet je oprezno pritisnuti prstima te je opteretiti s gornje strane da se kore bolje spoje s kremom.
-
Sve ostaviti preko noći u frižideru da se dobro ohladi.
-
Sutradan na pari otopiti bijelu čokoladu te s njom ukrasiti ohlađenu pitu.
-
Vratiti pitu u frižider da se čokolada stvrdne na sat vremena.
-
Prije rezanja sa svih strana nožem odrezati rubove pite da se pravim rezanjem dobiju pravilni komadi.
-
Pitu rezati na komade proizvoljne veličine.
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Imate višak mandarina i ne znate što s njima? Napravite sirup!
- Varivo od bundeve za jesenski ručak
- Džem od smokava na starinski način
- Knedle sa šljivama lako je zeznuti, ali s ovima nećete pogriješiti
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo
