[BAKINA KUHINJA] Jednostavna povrtna juha s griz noklicama

Barbara Jurišić
4. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Osim što je ukusna, povrtna juha dobra je prilika da izvučemo svo ono zaleđeno povrće koje nam samo “leži u dubokom”. Uz fine griz noklice, dobivamo jednostavnu i ukusnu okrjepu za svaki dan.

Povrtna juha s griz noklicama
Barbara Jurišić/Mirovina.hr

S ovom povrtnom  juhom jednostavno ne možete pogriješiti, pogotovo ako joj dodamo domaće griz noklice koje bude nostalgiju. Ovako pripremljene, uz malo strpljenja, noklice vam se sigurno neće raspasti. Recept možete izmjenjivati na razne načine, ovisno o tome što volite od povrća. Moja baka voli dodati korijen svježeg kupusa, pokoju bamiju ili čak i kalotoine ili čepove od paprike, dok moja mama voli ubacivati kockice butternut tikve.

SASTOJCI (lita i pol juhe):

  • Voda
  • Ulje
  • Jedna veća mrkva
  • Jedan manji crveni luk
  • Dva manja ili jedan veći režanj češnjaka
  • Celer
  • Peršin list
  • Prstohvat ili dva kopra
  • vegeta i biber po ukusu

SASTOJCI (za griz noklice)

  • Jedno jaje
  • 4 i pol jušne žlice ulja
  • 8 ravnih žlica griza
  •  Malo nasjeckanog peršina ili vegete po želji

PRIPREMA(juha)

  • U lonac sipajte litru i pol vode (otprilike 6 punih kriglica od senfa), malo ulja i stavite da se grije.
  • Dok se voda grije, očistite mrkvu i celer i narežite na kolutiće ili kockice.
  • Crveni luk i češnjak samo očistite od ljuske i crveni luk zarežite dva puta kako bi dobili spojene četvrtine.
  • Peršin operite i nasjeckajte listove na sitnije.
  • Sve skupa ubacite s koprom u vodu da se kuha.
  • Kada se povrće skuha, ubacite začine i nakon par minuta smanjite toplinu kako bi juha bila vruća, ali da ne vrije u potpunosti.
  • Kada juha prestane vriti, ukuhajte noklice

PRIPREMA(noklice)

  • Dok se povrće kuha, u posudi razmutite vegetu ili listove peršina, jaje i ulje. Nemojte staviti previše začina kako se noklice ne bi raspale.
  • S jušnom žlicom koja je jednaka kao ona s kojom ste dodavali ulje odmjerite 8 ravnih žlica griza i ubacite u posudu s razmućenim jajetom i uljem. Dobro promiješajte.
  • Ostavite smjesu da odstoji 5 minuta. Ne brinite se ako se smjesa čini prerijetka, zgusnut će se.
  • Žlicom po vašem izboru grabite male djeliće smjese i ubacujte u juhu.
  • Noklice ukuhavajte u vrućoj juhi, ali ne kipućoj. Ako se ukuhavaju u kipućoj vodi, one se raspadaju.

Javljate nam vaše recepte na [email protected], slikajte i šaljite svoje ručkove, kolače, ideje i sve što želite.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

 

Copy link
Powered by Social Snap