Bakina kuhinja: Evo kako napraviti jednostavne i mnogima omiljene školjkice sa svinjskom masti
Školjkice su jednostavan recept koji se često sprema na razne blagdane, a jedan poseban sastojak mu daje i posebnu mekoću. Radi se o svinjskoj masti, a naravno da je poželjno da se radi o domaćoj masti kako bi kolači bili što bolji, mekši i ukusniji.

školjkice | foto: Mirovina.hr
Osim što lijepo izgledaju, školjkice možete puniti pekmezom ili džemom po želji, a možete ih i ostaviti prazne. Bit će mekane kao duša i zadovoljit će svačije nepce. Izrada je vrlo jednostavna, a nije potrebno ni previše vremena.
SASTOJCI:
- 400 gr glatkog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 vanilin šećer
- 180 gr svinjske masti
- 1 dl vode
- Prstohvat soli
PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi dosta tanko. Modlom ili čašom promjera šest ili sedam centimetara izrežite krugove. Ovdje ste već na pola puta.
U sredinu možete staviti pekmez po želji ili ih prazne preklopiti, stisnuti vilicom i staviti na papir za pečenje u tepsiju. Ostaviti ih da se dižu dok se pećnica ne zagrije na minimalno 180 stupnjeva. Pecite 15-20 minuta. Znat ćete da su gotove kada malo dobiju boju. Kada se ohlade, posipajte ih šećerom u prahu i servirajte. Dobar tek!
Sve recepte iz Bakine kuhinje možete vidjeti ovdje.