Sezona je smokava, a osim tradicionalnog sušenja, postoji bezbroj načina kako ovaj plod kasnog ljeta možemo sačuvati kroz cijelu godinu. Ovo voće već dugo nije vezano samo za mediteransku klimu, a višak koji ne pojedemo valja iskoristiti. Za ljubitelje slatkog idealna je priprema džema. A dobra je stvar da ga možemo skuhati i bez šećera!

Foto: Pixabay
Poput jako zrelih šljiva, za pripremu džema bez šećera idealne su kasne smokve. Zrele plodove u pekmez ćete pretvoriti u tren oka, pogotovo ako ih narežete na jako sitne komadiće, što će skratiti vrijeme kuhanja. Smokve sadrže puno pektina pa vam dodaci za zgušnjavanje nisu potrebni.

Foto: Mirovina.hr
Ukoliko vam je smjesa previše gusta, uvijek možete dodati malo vode. Isto tako, pola ili cijelu smjesu možete usitniti štapnim mikserom.

Foto: Mirovina.hr
Inače, smokve su bogat izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija. Potiču cirkulaciju, dobar san, a ljekovit učinak imaju na naše grlo, pluća i probavu.
SASTOJCI
- dva kilograma smokava
- 250 grama šećera (bolje bez ako su jako zrele)
- sok od jednog limuna
- dva vanilin šećera
- korica limuna po želji
- malo vode po potrebi
- rum po želji
PRIPREMA
- Smokve operite i narežite na što sitnije komadiće
- Dodajte im šećer samo ako je potrebno te kuhajte u dubljem loncu pola sata uz neprestano miješanje. Ako je smjesa pregusta, dolijte malo vode
- Na kraju dodajte vanilin šećer, sok limuna i limunovu koricu i malo ruma po želji te sve dobro promiješajte
- Vrući džem sipajte u sterilizirane staklenke, poklopite i okrenite naopako
- Ostavite ih u tom položaju da se hlade jedan dan

Foto: Pixabay
Javljate nam vaše recepte na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Knedle sa šljivama lako je zeznuti, ali s ovima nećete pogriješiti
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo