[BAKINA KUHINJA] Džem od smokava na starinski način

Jasmina Grgurić Zanze
2. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Sezona je smokava, a osim tradicionalnog sušenja, postoji bezbroj načina kako ovaj plod kasnog ljeta možemo sačuvati kroz cijelu godinu. Ovo voće već dugo nije vezano samo za mediteransku klimu, a višak koji ne pojedemo valja iskoristiti. Za ljubitelje slatkog idealna je priprema džema. A dobra je stvar da ga možemo skuhati i bez šećera!

Foto: Pixabay

Poput jako zrelih šljiva, za pripremu džema bez šećera idealne su kasne smokve. Zrele plodove u pekmez ćete pretvoriti u tren oka, pogotovo ako ih narežete na jako sitne komadiće, što će skratiti vrijeme kuhanja. Smokve sadrže puno pektina pa vam dodaci za zgušnjavanje nisu potrebni.

Foto: Mirovina.hr

Ukoliko vam je smjesa previše gusta, uvijek možete dodati malo vode. Isto tako, pola ili cijelu smjesu možete usitniti štapnim mikserom.

Foto: Mirovina.hr

Inače, smokve su bogat izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija. Potiču cirkulaciju, dobar san, a ljekovit učinak imaju na naše grlo, pluća i probavu.

SASTOJCI

  • dva kilograma smokava
  • 250 grama šećera (bolje bez ako su jako zrele)
  • sok od jednog limuna
  • dva vanilin šećera
  • korica limuna po želji
  • malo vode po potrebi
  • rum po želji

PRIPREMA

  • Smokve operite i narežite na što sitnije komadiće
  • Dodajte im šećer samo ako je potrebno te kuhajte u dubljem loncu pola sata uz neprestano miješanje. Ako je smjesa pregusta, dolijte malo vode
  • Na kraju dodajte vanilin šećer, sok limuna i limunovu koricu i malo ruma po želji te sve dobro promiješajte
  • Vrući džem sipajte u sterilizirane staklenke, poklopite i okrenite naopako
  • Ostavite ih u tom položaju da se hlade jedan dan

Foto: Pixabay

Javljate nam vaše recepte na [email protected].

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

 

Copy link
Powered by Social Snap