[BAKINA KUHINJA] Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je (i jeftiniji) od bakalara

Jasmina Grgurić
21. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Kuhani složenac od oslića i krumpira posno je i povoljno jelo koje najčešće spremamo na Badnjak. Ipak, idealno je za ove vruće dane koji su pred nama. Ako nemate ideja za vikend, bacite se na pripremu ovog ukusnog ručka kojeg nama sprema naša baka. Za sastojke izdvojiti nećete više od oko 40 kuna, za koliko ovim slasnim obrokom možete nahraniti četvero ljudi. A sve ukusno, lagano i zdravo.

Oslić alla bakalar (Snimak zaslona/Youtube)

Kuhani složenac s krumpirom i ribom najčešće se sprema s nešto skupljim bakalarom koji nije najpogodnija namirnica za prazan umirovljenički džep. Iz istog razloga naše ga bake prave s oslićem, a zamjena nije ništa manje ukusna i zdrava. Za pola kilograma fileta oslića izdvojit ćete oko 30 kuna, te još koju kunu za pola kilograma krumpira, malo maslinova ulja, bijelog vina i začina. Za deset kuna po obroku nahranit ćete četveročlanu obitelj, a ako vas je dvoje, imate idealni ljetni ručak za dva dana. Ukoliko ste sami, prepolovite količinu.

SASTOJCI:

  • pola kilograma fileta oslića
  • pola kilograma krumpira (ili više po želji)
  • tri žlice maslinova ulja
  • decilitar bijelog vina
  • češnjak
  • pola limuna
  • sol i papar
  • peršin
  • lovorov list

PRIPREMA:

  • Krumpire ogulite i narežite na ploške, a češnjak narežite na tanke kolutiće ili sitne komadiće. Svaki file oslića narežite na dva ili tri komada.
  • Ploške krumpira zamastite s maslinovim uljem, dodajte soli i papra i složite u širi lonac. Na vrh posložite ribu i dodajte vode toliko da prekrije krumpir i dio ribe te vino.
  • Dodajte još malo maslinova ulja, češnjak, peršin i lovorov list. Preko ribe prelijete limunov sok.
  • Nakon što jelo prokuha, kuhajte oko pola sata na lagano u poklopljenoj posudi. Po potrebi jelu za vrijeme kuhanja dolijte vode.

Dobar tek!

Javljate nam vaše recepte na mirovina.hr@gmail.com.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

Džem od šljiva s rumom

Tradicionalna talijanska carbonara

Originalni tiramisu

Sočni mramorni kolač