[BAKINA KUHINJA] Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna

Jasmina Grgurić
30. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Starije generacije najbolje znaju kako se snalaziti u neimaštini koja je zahtijevala mnogo mašte u kuhinji da bi se iz ničega napravilo nešto. Baka Clara preživjela je 30-ih godina prošloga stoljeća Veliku depresiju u kojoj je naučila pripremati jeftina jela, među njima i dvaput pečeni krumpir za koji vam trebaju samo dva sastojka i svega par kuna.

Dvaput pečeni krumpir bake Clare (Snimak zaslona/Youtube)

Clara Cannucciari odrastala je u Velikoj depresiji. Njezin otac Talijan bolju budućnost još kao mladić odlučio je potražiti u Americi. Radio je u rudniku u Philadelphiji, no taj je posao bio preopasan pa je otišao u Chicago. Posla zbog najveće globalne ekonomske krize prošloga stoljeća nije bilo, stoga je ljeti radio na poljima, berući rajčice. Krumpir je bila osnovna namirnica kojom su se prehranjivale obitelji pa je Clara usavršila čitav niz sirotinjskih, ali ukusnih jela.

Clarina kuhinja s obrocima iz toga vremena postala je poznata diljem svijeta. Iako je preminula u dobi od 98 godina još 2013. godine, recepti na njezinom Youtube kanalu i dalje se masovno pregledavaju.

Za sirotinjske prilike naših umirovljenika kada krajem mjeseca ponestane kuna u novčaniku, izdvojili smo recept za Clarin dvaput pečeni krumpir, jelo za koje su vam potrebna samo dva sastojka koja uglavnom imate kod kuće. Ako i nemate, potrošit ćete svega nekoliko kovanica.

SASTOJCI

  • četiri velika krumpira
  • maslac (ili neka druga masnoća)
  • sol
  • mljevena paprika

PRIPREMA

  • Krumpire operite i osušite papirnatim ručnikom
  • Namažite ih maslacem preko kore, stavite u posudu za pečenje i pecite u pećnici najmanje sat vremena, ovisno o veličini krumpira, na visokoj temperaturi
  • Kada je krumpir pečen, izvadite ga iz pećnice i prerežite mu pažljivo tanji gornji dio po dužini.
  • Iz izrezanog komada izdubite krumpir u tanjur. Potom izdubite i sredinu preostalih krumpira.
  • U sav krumpir koji ste izdvojili iz kore stavite maslac i sve dobro zgnječite s vilicom te pritom dodajte sol.
  • Smjesu vratite u izdubljene krumpire, dodajte malo mljevene paprike na vrh te vratite sve zajedno u pećnicu da se zapeče dok ne porumeni. “Poklopce” možete vratiti na krumpir, ali i ne morate.

Dobar tek!

Javljate nam vaše recepte na mirovina.hr@gmail.com.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

Ajvar po receptu naših baka

Pita od jabuka

Oslić s krumpirom alla bakalar