[BAKINA KUHINJA] Ovakav žuti biskvit dostojna je zamjena za svaki kolač!

Jasmina Grgurić Zanze
4. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Originalni naziv je biskvit s jogurtom, no nema sumnje da je riječ o kolaču, možda ne nekom svečanom, ali svakako onom koji će i te kako zadovoljiti potrebe ukućana za nečim finim i slatkim uz kavu, čašu mlijeka, za doručak ili večeru… Kada se napravi dupla smjesa i doda malo voća, zamijenit može svaki kolač. Najvažnije, priprema ne može biti brža i lakša.

Foto: Mirovina.hr

Za klasični žuti biskvit znamo, no ovaj je doista nešto posebno. Tajna je možda u jogurtu, ali i duploj smjesi i dodatku voća, a upravo tako smo ga mi pripremili. Također, može se kombinirati s pudingom ili šlagom, ali u tom slučaju bolje je raditi jednu smjesu kako bi bilo mjesta za “kat” jer stvarno puno ispadne.

Priprema je jednostavna i brza, mjere su na čaše, a sastojaka je minimalno pa je riječ o dosta povoljnom desertu kojeg dobijemo jako puno ako poduplamo smjesu, ovisno o potrebama.

Donosimo recept za dvostruku smjesu kako smo mi radili u tepsiji srednjih dimenzija, a vi je slobodno prepolovite. Možete koristiti istu tepsiju, samo će kolač biti niži, ali i dalje dostatan. Idealna je to mjera ako planirate dodati više voća, bilo koje vrste i/ili puding i/ili šlag. A može i bez svega toga.

Za mjeru nam je poslužila šalica od dva decilitra.

SASTOJCI (za duplu smjesu):

  • četiri jaja
  • 2 čaše šećera (4 dl)
  • 2 vanilin šećera
  • 1 čaše ulja (2 dl)
  • 2 čaše jogurta (4 dl)
  • 4 čaše oštrog brašna
  • 2 praška za pecivo
  • naribana korica nešpricanog limuna ili naranče
  • voće po želji
  • šlag ili puding od vanilije po želji

PRIPREMA:

  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i dok se pećnica grije, pravite smjesu. Prije toga možete pripremiti i tepsiju na način da je premažete s malo maslaca i lagano pobrašnite.
  • Prvo miksajte jaja, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete gustu, svijetložutu smjesu, lagano dodajte ulje, miksajte pa dodajte jogurt, zatim postepeno brašno, prašak za pecivo i koricu od limuna ili naranče.
  • Sipajte smjesu u kalup koji je prethodno namašćen i pobrašnjen. Voće (mi smo koristili dvije šake zamrznutog, šumskog voća) rasporedite po biskvitu. Pecite u zagrijanoj pećnici oko sat vremena uz povremeno provjeravanje sredine kolača vilicom. Ako je smjesa duplo manja, pecite pola sata.
  • Kada se malo ohladi, pospite kolač štaub šećerom ili ga prelijte pudingom od vanilije i/ili vrhnjem.

Javljate nam vaše recepte na [email protected], slikajte i šaljite svoje ručkove, kolače, ideje i sve što želite.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

Copy link
Powered by Social Snap