[BAKINA KUHINJA] Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti

Jasmina Grgurić
8. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Sezona je jagoda i šteta ih je ne iskoristiti za pripremu brzog i jednostavnog kolača u kojem možete odmah uživati. Žuti biskvit, šlag, jagode i krema od pudinga tajna je njegove osvježavajuće jednostavnosti, iako možete kuhati i kremu od jaja ako želite dobiti malo finiju inačicu nalik torti. No, mi smo se odlučili za jednostavniju varijantu.

Foto: Mirovina.hr

Brzi kolač s jagodama idealan je sezonski desert koji uvijek uspije i svatko mu se veseli, a pogotovo djeca i unuci. Najteže što trebate napraviti jest žuti biskvit, a ostalo je lako jer je krema zapravo puding s maslacem uz dodatak jagoda i naravno – šlaga na vrhu. No, donosimo vam i recept za kremu i snijeg ako želite malo konkretniju verziju.

SASTOJCI (za biskvit)

  • 5 jaja
  • 5 velikih žlica šećera
  • 5 velikih žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo

SASTOJCI (za kremu)

  • 2 pudinga od vanilije
  • 7 dcl mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 100 grama maslaca (može i manje)
  • pola kilograma jagoda
  • pola litre šlaga (može i manje)

PRIPREMA

  1. Izmutite jaja i šećer te dodajte brašno i prašak za pecivo. Dobro promješajte i stavite u kalup koji ste namastili ili prekrili papirom za pečenje pa pecite oko 15 do 20 minuta na 180 stupnjeva
  2. Dok se biskvit peče, izdvojite 2 dcl mlijeka i razmutite puding sa šećerom. Dodajte u pola litre vrućeg mlijeka i kuhajte kao klasični puding kratko. Maknite s vatre i dodajte maslac.
  3. Napravite šlag i očistite jagode te ih prerežite na polovice
  4. Na biskvit stavite pola kreme, zatim  pola jagoda, zatim opet preostalu kremu i jagode te na vrh šlag te ukrasite gore još jagodama. Kolač rashladite ili jedite odmah.

KUHANA KREMA

Na pari kuhajte smjesu koju ste prethodno izmiješali od 5 žumanjaka, 6 žlica šećera, četiri žlice brašna i dodali u pola litre mlijeka. Kad se malo ohladi, dodajte pola maslaca i vanilin šećer.

SNIJEG (umjesto šlaga)

Kada kuhate kremu, ostanu vam bjelanjci pa ih nije loše iskoristiti za snijeg umjesto šlaga. Pet bjelanjaka pomiješajte sa 25 dkg šećera i pola decilitra vode.

Pratite našu Bakinu kuhinju te nam šaljite recepte vaših jela na mirovina.hr@gmail.com.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

Poriluk s jajima