[BAKINA KUHINJA] Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina

Jasmina Grgurić
5. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Umirovljenički budžet takav je da štediti moramo i na ručku. Novca za delicije nema, ali zato nam kraj ljeta donosi jednu zahvalnu namirnicu koju možemo za svega par kuna pripremati svaki dan na drugačiji način. Riječ je naravno o tikvicama koje možemo ubrati u svakom vrtu, uzgojiti ih sami ili kupiti za sitne novce. Recepata je mnogo, a mi vam donosimo pet načina pripreme za ovo zdravo i ukusno povrće.

Foto: Pixabay

Tikvice su krajem ljeta gotovo besplatne pa zbog njihove dostupnosti, ali i izdašnosti te bogatih nutritivnih vrijednosti predstavljaju zdrav i jeftin ručak. Osim što ih možete narezati na krupne ploške i jednostavno ispeći na tavi s malo ulja, postoji još čitav niz načina njihove pripreme. Ideju možete pronaći u jednome od ovih pet jela. Ako imate domaću tikvicu, ne morate je guliti.

Pohane tikvice

Foto: Pixabay

Jedan od najjednostavnijih načina pripreme tikvica je pohanje. Tikvice narežite na kolutove debljine pola centimetra i umačite ih u tempuru (gustu smjesu kao za palačinke). Pecite ih na vrelom ulju sa svake strane po nekoliko minuta, začinite po želji i pustite da se ocijede na ubrusu kako bi nestao višak masnoće. Ukoliko želite, tikvice možete pohati na klasični način kao meso, tako da ih uvaljate u brašno, jaja i prezle.

Polpete od tikivca

(Snimak zaslona/Youtube)

Ako želite malo zdraviju varijantu od običnog pohanja u tempuri ili prezlama, možete se odlučiti za polpete. Tikvice naribajte kao jabuku, pustite da odstoje i iscijedite višak tekučine pa pomiješajte s gustom tempurom. Smjesi možete po želji dodavati začine, sir, ali i žitarice poput zobenih pahuljica, prosa te ostao povrće kao što su kelj ili špinat. Smjesu žlicom stavljajte u tavu s vrućim uljem i pecite nekoliko minuta sa svake strane.

Umak od tikivca

Foto: Mirovina.hr

Jedan od najfinijih načina za konzumiranje tikivca je umak. Tikvice na sitno naribajte, pustite da odstoje i izbacite višak tekućine. Ako je tikvica bijela, žuta, domaća i slatka, taj postupak možete i preskočiti. Na malo ulja zgusnite brašno i na laganu zapršku dodajte naribane tikvice. Miješajte, posolite i po potrebi dodajte malo vode pa dinstajte najviše 20 minuta dok se tikvice ne raspadnu. Na kraju dodajte začine, kopar, malo octa i veliku žlicu vrhnja. Ovakav umak može se jesti samostalno s kuhanim krumpirom ili kao prilog mesu.

Juha od tikvica

Foto: Pixabay

Kao što pripremate juhu od bundeve ili brokule, jednako možete pripremiti i juhu od tikvice. U loncu prvo kuhajte tikvicu, mrkvu, peršin i po želji krumpir. Kada je povrće gotovo, dio izmiksajte i vratite u lonac s preostalim komadima i tekućinom od kuhanja. Dodajte začine po želji i pustite da prokuha, uz malo maslinova ulja ili vrhnja na kraju. Ako želite, smiksati možete svo povrće kako bi dobili kompaktnu, glatku i gustu juhu.

Rižoto od tikvica

Foto: Pixabay

Dobrog rižota nema bez dinstanog luka kao baze. Kada luk požuti, dodajte mu na komadiće narezane tikvice, zapecite ih, podlijte, dinstajte i začinite na kraju po želji. Rižu možete skuhati odvojeno pa dodati umaku uz kocku maslaca. Drugi način je da na prodinstani luk dodate rižu dok se ne zacakli, potom tikvice i ostalo povrće i začine (kocku po želji) i nastavite dinstati podlijevajući uz dodatak maslaca na kraju za kremastu teksturu.

Dobar tek!

Javljate nam vaše recepte na mirovina.hr@gmail.com.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

Oslić s krumpirom alla bakalar

Džem od šljiva s rumom

Tradicionalna talijanska carbonara