[BAKINA KUHINJA] Brza makovnjača ili orahnjača koja ne zahtijeva previše truda

Ana Kanazir
10. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Makovnjača, odnosno orahnjača je tradicijski kolač koji se većinom nađe na stolu za vrijeme blagdana. Često se radi jedna uz drugu jer je izrada vrlo slična, samo se razlikuju sastojci smjese. Nekima je draža orahnjača, a drugima pak verzija s makom. Postoji puno jednostavniji način kako napraviti ove kolače, a trebat će vam i manje vremena.

orahnjača i makovnjača

orahnjača i makovnjača | foto Screenshot Youtube

Dok se makovnjača i orahnjača u originalnom receptu rade od dizanog tijesta, odnosno tijesta kojemu je potrebno neko vrijeme da se kvasac digne, u ovom se receptu koriste kore za baklave, točnije kore za pite i savijače. I upravo u njima leži tajna. Ovime ćete znatno uštedjeti na vremenu izrade, a okus će biti jednak kao i kod prave varijante ovog kolača. Donosimo cijeli postupak.

SASTOJCI SMJESE ZA BISKVIT:

• 4 jaja
• 1 čaša od jogurta šećera
• 1 čaša ulja
• 2 čaše čvrstog jogurta
• 2 čaše oštrog brašna
• 1 vrećica praška za pecivo
• 1 vrećica vanilin šećer
• Korica limuna

PRIPREMA SMJESE ZA BISKVIT:

Prvo se pomiješa šećer s jajima te se potom postepeno dodaju ulje, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, limun i jogurt. Sve se dobro pomiješa pri čemu možete koristiti i mikser.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

SASTOJCI SMJESE ZA NADJEV:

• 300 gr maka ili mljevenog oraha (stavite po želji jednu ili drugu namirnicu)
• 3-4 dcl mlijeka
• 4 žlice šećera
• Grožđice po želji

PRIPREMA SMJESE ZA NADJEV:

Mljeveni orasi ili mak se skuhaju u mlijeku te se dodaju šećer i grožđice. Nakon što smjesa zakipi, kuhajte još malo, oko par minuta, dok smjesa ne postane žitka.

PRIPREMA KOLAČA:

Na radnu površinu stavite papir za pečenje te na njega položite prvu koru. Na koru se stavljaju četiri do pet žlica smjese za biskvit i ravnomjerno se razmažu. Pazite da vam za sam kraj ostane malo ove smjese za biskvit. Nako što se smjesa rasporedi, stavlja se druga kora pa se postupak ponavlja s istom smjesom za biskvit. Na treću koru se stavlja malo smjese za nadjev i razmaže se da smjesa prekrije cijelu površinu. Nadjevene kore se onda uz pomoć papira za pečenje zamotaju tako da izgledaju kao rolada i premjeste se papirom za pečenje u tepsiju za pečenje. Na kraju se s ostatkom smjese za biskvit premaže vrh. Ove količine smjesa su dovoljne za izradu četiri ovakve rolade. Možete, na primjer, napraviti dvije makovnjače i dvije orahnjače.

Kolači se peku na 180 stupnjeva oko 30 minuta, odnosno dok gornji dio ne dobije zlatnu boju. Ovaj recept se može raditi i s drugim sastojcima. Dok su sastojci za smjesu od biskvita isti, mijenjaju se samo glavni sastojci smjese za nadjev. Umjesto maka ili oraha se mogu staviti sir, jabuke, višnje ili voće po želji.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

[BAKINA KUHINJA] Brza makovnjača ili orahnjača koja ne zahtijeva previše truda
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap