[BAKINA KUHINJA] Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo

Jasmina Grgurić
7. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Što skuhati za ručak, a da je jednostavno, jeftino, brzo i ono najvažnije – ukusno? Kako nam često nedostaje i novca i ideja, odlučili smo pokrenuti rubriku “Bakina kuhinja” koju otvaramo s jednim starinskim receptom. Želimo kuhati s vama, stoga nam na mail adresu mirovina.hr@gmail.com šaljite vaše recepte. A danas pripremamo – noklice s jajima!

Foto: Gradski muzej Požega

Noklice s jajima jedno su od onih slasnih domaćih jela za čiju nam pripremu trebaju sastojci koje već imate u kuhinji, a vrijede manje od deset kuna, malo vremena i ponešto kulinarske vještine. Nazivamo ih još žličnjacima ili Ajer noklama.

Rade se tako da zamijesimo srednje gustu smjesu od šalice brašna, jajeta, malo soli i vode. Žlicom odvajamo male komade i spuštamo ih u kipuću slanu vodu s malo ulja ili masti. Kada se žličnjaci kroz desetak minuta kuhanja napuhnu, ocijedimo ih i prebacimo u posudu s malo masti (ulja ili maslaca), preko njih prelijemo razmućena jaja i kratko popržimo.

Tako noklice s jajima radimo mi, a pronašli smo i jedan starinski recept koji je objavio Gradski muzej Požega:

SASTOJCI (za 4 osobe):

– 0,5 kg oštrog brašna

– 1 žličica masti (za smjesu noklica)

– Vode koliko treba da se dobije žitka smjesa

– Voda za kuhanje

– 1 žlica masti za prženje

– 4 jaja

POSTUPAK:

1. Brašno posoliti, vilicom izraditi s masti

2. Dodati vodu da postane žitka smjesa

3. Vrhom žlice noklice s tanjura sipati u ključalu vodu

4. Kad se skuhaju procijediti ih

5. U posudi otopiti mast, izliti jaja, dodati ocijeđene noklice i miješati dok se jaja ne sjedine s noklicama

6. Posluživati toplo

Dobar tek!

Pozivamo Vas da nam šaljite vaše recepte za jela koja vi rado pripremate na mail adresu: mirovina.hr@gmail.com.