[BAKINA KUHINJA] Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati

Jasmina Grgurić
2. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Njima obogaćujemo rižota, pohamo ih, pečemo na roštilju… Moderna kuhinja sljubljuje ih sa španjolskim šafranom, slatkim vrhnjem, kokosovim mlijekom, curryjem i tko zna s čim sve ne. Svaka čast, ali mi nećemo ići u tom pravcu, jer nas inspirira tradicionalna buzara od najjeftinije, a mnogima ukusnije od najskupljih, školjke Jadrana.

Foto: Unsplash

Svu ljepotu mora u sebi skriva školjka Jadrana koju kupiti možete za 20 kuna po kilogramu. Od toga ćete dobiti tek dvije porcije, ali i više ako ih iskoristite za rižot. Dagnje su vječna inspiracija kuharima koji ih danas spajaju s naočigled nespojivim namirnicama. Mi nećemo ići tim putem, jer uživamo u lokalnoj šibenskoj buzari kojoj, kada je o stanaricama ovoga podneblja riječ, premca nema.

Kada su svježe, jesti se mogu čim se otvore u loncu pod poklopcem, bez ikakvih dodataka, jer u sebi sadrže okus mora koji je najbolji začin. Veliki zaljubljenici jedu ih i sirove čim ih izrone. Ipak, s dodatkom malo maslinovog ulja, češnjaka, peršina i bijelog vina dobivamo vrhunsku tradicionalnu deliciju, a ovo je ujedno i jedini recept od jadranskih dagnji koji će vam ikada zatrebati.

Inače, buzaru pripremljenu od pola kilograma školjaka u restoranu ćete platiti 60 kuna. Za te novce kod kuće skuhate čak šest puta veću količinu, uz malo dodatne investicije za osnovne dodatke.

SASTOJCI (4 osobe):

  • dva kilograma dagnji
  • pola deci maslinovog ulja
  • sjeckani peršin
  • sjeckani češnjak
  • dva deci bijelog vina
  • krušne mrvice (po želji)

PRIPREMA:

  • Želite li biti sigurni u svježinu dagnji, sve one koje su napukle ili su otvorene, a ne zatvore se kada ih kucnete, bacite. Školjke očistite i isperite u hladnoj vodi.
  • Stavite dagnje u lonac, poklopite i čekajte da se otvore.
  • Posipajte ih češnjakom te zalijte maslinovim uljem i vinom i pustite da zakuhaju.
  • Dagnje izvadite, a umak zgusnite krušnim mrvicama (ovo nije obavezno) pa vratite školjke nazad i sve pospite peršinom.
  • Na količinama češnjaka i peršina ne štedite, a pri konzumaciji možete dodati i još koju kapljicu maslinovog ulja.

Dobar tek!

Javljate nam vaše recepte na mirovina.hr@gmail.com.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

 

 

 

[BAKINA KUHINJA] Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap