[BAKINA KUHINJA] Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost

Jasmina Grgurić
28. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Krpice sa zeljem ili flekice s kupusom nisu jelo koje treba posebno predstavljati, ali su svakako jelo koje ćemo rado skuhati kada nam se jede nešto domaće, jeftino, fino i brzo. Na pripremu nećemo potrošiti više od deset kuna, a sitost je zagarantirana. Tjesteninu možemo i kupiti, ali ipak je ukusnija kada je sami izradimo što će tražiti malo više vještine i vremena u kuhinji. Ali zato smo pronašli jako dobar recept, baš kako su krpice sa zeljem nekada pravile naše mame i bake.

Flekice sa zeljem (Snimak zaslona/Sašina kuhinja/Youtube)

Flekice sa zeljem idealno su zimsko jelo, ali samostalno ili kao prilog mesu funkcionirat će odlično u svako doba godine. Pronašli smo jedan starinski recept s domaćom tjesteninom, iz Sašine kuhinje, čime će ovaj ručak biti još ukusniji, iako nije loše ni s kupovnom.

SASTOJCI za krpice: 

  • jedno jaje
  • malo vode
  • sol
  • žlica ulja
  • 150 grama glatkog brašna

SASTOJCI za zelje: 

  • pola kilograma svježeg zelja
  • žličica šećera
  • žličica mješavine začina
  • papar
  • dva decilitra vode

PRIPREMA: 

  1. U jedno jaje dodati malo soli, vode, ulje i brašno. Umijesiti tijesto pa pustiti da pokriveno kratko odmori. Razvaljati tanko, narezati na kvadratiće te ostaviti da se osuši dok pripremamo zelje.
  2. Na ulju popržimo zelje, dodamo šećer, sol i začine po želji. Kada tekućina od povrća ispari i zelje lagano požuti, dodamo vode u dva navrata. Kada kupus omekša, a voda potpuno ispari, zelje je gotovo.
  3. Krpice stavimo u vruću posoljenu i blago pouljenu vodu. Kuhamo dvije do tri minute. Procijedimo, ubacimo u zelje i promiješamo.

Pratite našu Bakinu kuhinju i šaljite nam svoje recepte na mirovina.hr@gmail.com.