[BAKINA KUHINJA] Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”

Jasmina Grgurić Zanze
13. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

“Zimska čuvarica zdravlja” jeftina je i savršena namirnica za one koji paze na prehranu, masnoću i dnevni unos kalorija. Možemo je pripremiti na razne načine, a osim onih već dobro poznatih, pronašli smo još jedan recept od kojega ćemo se ipak malo bolje najesti na temperaturama ispod ništice, za razliku od pripreme na pari. Riječ je naravno o cvjetači.

Ilustracija: Pixabay

Osim klasičnog kuhanja, cvjetaču možemo iskoristiti za pripremu umaka koji će se savršeno sljubiti s tjesteninom u pećnici. Recept ovoga puta ne dolazi iz bakine, nego nešto modernije američke kuhinje. Ipak, starinski i zdravi karfiol te povoljna cijena svakako čine dobar izbor za umirovljenike u hladne zimske dane. Riječ je o zapečenoj tjestenini u umaku od cvjetače i sira.

SASTOJCI:

  • manja glavica cvjetače
  • 200 grama tjestenine
  • 50 grama ribanog sira
  • 20 dkg maslaca
  • dva decilitra mlijeka
  • sol, papar i ostali začini po želji

PRIPREMA:

  • Karfiol operite i razlomite na cvjetove pa kuhajte desetak minuta u slanoj vodi. Cvjetove procijedite (možete ih kuhati i u vrlo malo vode ili na pari kako biste sačuvali vrijedne sastojke) pa miskajte uz postepeno dodavanje toplog mlijeka i maslaca dok ne dobijete kremasti umak.
  • Umaku dodajte sir i začine pa dobro promiješajte.
  • Tijesto skuhajte do pola, ocijedite i stavite u namašćenu posudu za pečenje. Dodajte umak, promiješajte, pospite s još malo sira i pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva.

Dobar tek!

Javljate nam vaše recepte na [email protected].

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

Copy link
Powered by Social Snap