[BAKINA KUHINJA] Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
Jede vam se nešto slatko, a nemate ni sastojaka ni vremena za komplicirane deserte? Stari recepti naših baka nude nam jednostavna, brza i ukusna rješenja upravo za takve situacije. Među njima je i “mutača” koja slovi za najjednostavniji kolač na svijetu. Umirovljenica Inga Aladrović otkrila nam je kako je mutaču pripremala njezina pokojna baka, vrativši nas time za kuhinjski stol iz našeg djetinjstva.

Ilustracija/Youtube
Ukoliko želite napraviti najbrži, najlakši i najjeftiniji kolač na svijetu onda je mutača pravi izbor. Riječ je o starinskom desertu sličnom zlevanki, a kako ga je pravila njezina baka otkrila nam je umirovljenica Inga Anadrović.
SASTOJCI
- 4 jaja
- 5 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- malo soli
- kiselo vrhnje (masnije)
- brašno, mlijeko i mineralna voda
PRIPREMA
- Četiri jaja umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, dodati malo soli i jedno cijelo kiselo vrhnje
- Dodavati brašno, doliti malo mlijeka i mineralne vode i sve umutiti. Brašna ide onoliko koliko je dovoljno da smjesa bude gušća od smjese za palačinke.
- Pecite na 190 stupnjeva u pećnici dok ne porumeni.
- Kada se mutača ohladi, premažite je s pekmezom i poslužite kao kolač.
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo