[BAKINA KUHINJA] “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti

Jasmina Grgurić
3. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Nekako se uvriježilo da variva mahom kuhamo zimi. Zelene plodove ljeta ljubomorno čuvamo u zamrzivaču za hladnije dane, ali ne smijemo zaboraviti konzumirati ih i dok su svježi. Još ako ih imamo u vlastitu vrtu, tek ubrani plodovi dat će nam maksimum od svojih vitamina i minerala.

Foto: Pixabay

Često podcijenjene, mahune su ipak kraljice našeg vrta. Ako ih nemamo, teško da ćemo na tržnici naći bolju investiciju za jeftin i zdrav ručak. Naime, mahune snižavaju kolesterol i reguliraju razinu šećera u krvi, što su dvije iznimno bitne stvari u starijoj životnoj dobi.

Osim toga, poboljšavaju probavu i jačaju kosti, a neutraliziraju i štetne radikale u našem organizmu. Onim mlađima potiču plodnost. Bogate su antioksidansima, vitaminima B i K, željezom, folnom kiselinom…

Umjesto da ih ljubomorno smrzavamo za zimu, iskoristimo ih u našoj prehrani stoga što više možemo ljeti dok su svježe. Mi vam donosimo recept za tradicionalno varivo kako ga sprema jedna baka, a možete ih i brzinski pripremiti na salatu.

SASTOJCI:

  • 500 g zelenih mahuna
  • jedan krumpir
  • glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • jedna svježa rajčica
  • 2 mrkve
  • korijen celera ili peršina
  • 3 žlice ulja
  • sol i papar
  • peršin
  • kiselo vrhnje

PRIPREMA:

  • Na zagrijanom ulju pržite narezani luk dok se ne zažuti pa mu dodajte nasjeckani češnjak, mrkvu i korijen celera ili peršina. Malo pirjajte pa dodajte nasjeckanu rajčicu, još kratko pirjajte pa dodajte mahune i prelijte vodom da prekrije sve sastojke.
  • Dodajte krumpir narezan na kockice pa kuhajte oko pola sata nakon što sve zakipi, odnosno dok krumpir ne omekša.
  • Na kraju dodajte sol, papar i peršin i pustite da odstoji.
  • Ukoliko želite dodati kobasice, skuhajte ih prvo u odvojenom loncu pa ih mahunama dodajte jedno desetak minuta prije kraja. Također, možete dodati i kockice špeka na luk.
  • Mahune možete kuhati i bez pirjanja luka tako što ćete na kraju varivu dodati laganu zapršku od tri žlice ulja i žlice brašna, a koju ste prethodno lagano prepržili.
  • Mahunama prije serviranja dodajte žlicu kiselog vrhnja.

Dobar tek.

Javljate nam vaše recepte na mirovina.hr@gmail.com.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

 

 

[BAKINA KUHINJA] “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap