[BAKINA KUHINJA] Jednostavan marokanski recept koji možete začiniti po vlastitom ukusu

Ana Kanazir
16. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Marokanska kuhinja je spoj mediteranske i andaluzijske kuhinje, a svoju posebnost zahvaljuje brojnim začinima. Najčešće korišteni začini su kurkuma, muškatni oraščić, anis, korijander, šafran, a čaj od mente se pije uvijek nakon jela. Jede se puno mesa kao što su janjetina, ovčetina, zečetina, ali i piletina. Još jedna posebnost je kruh koji se jede uz svaki obrok. Mi vam donosimo recept za piletinu s limunom i maslinama kojoj je prilog kus-kus.

marokanska piletina

marokanska piletina | foto: Pexels, Muhammad Khawar Nazir

Ovo jelo se inače radi u glinenoj posudi s poklopcem u obliku stošca koji se naziva Tagine. U ovoj se posudi mogu raditi razna mesa, ali i slatke varijante jela. Ako nemate glinenu posudu, budite bez brige jer ovo jelo, koje smo pronašli na internetu, se može na isti način napraviti i u tavici ili u loncu.

SASTOJCI:

Za marinadu:

  • 1-2 svježe crvene paprike
  • Pola glavice luka
  • Malo kajenskog papra
  • 2 čežnja češnjaka
  • Žličica naribanog đumbira
  • 2 žlice cimeta
  • 100 ml ulja

Za piletinu:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Jedan luk
  • 500 gr piletine
  • Začini: kurkuma ili curry, kim, peršin, korijander, sol i papar
  • Kokošja kocka
  • 1 limun
  • Žlica meda
  • 60 gr zelenih maslina

PRIPREMA:

Nasjeckajte luk i papriku, usitnite češnjak, naribajte đumbir. Piletinu narežite na kockice ili trakice i prelijte sastojcima od kojih ste napravili marinadu. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji oko 30 minuta.

U tavi na ulje stavite luk i čekajte da se zastakli, potom dodajte mariniranu piletinu, kurkumu, kim i kratko pecite. Kada piletina postane bijela dodajte kokošju kocku i malo vode. Dodajte masline i limun narezan na ploške. Kuhajte oko 20 minuta, a pred kraj dodajte med, peršin i korijander. Posolite i popaprite. Ostavite da odstoji kako bi se okusi spojili. Ako vam nečega nedostaje, uvijek možete dodati još začina. Jednako tako, ako su vam komadi maslina ili paprike preveliki, možete ih, zajedno s uljem od pečenja, usitniti štapnim mikserom kako biste dobili umak. Kriške limuna možete ukloniti.

Kako biste u potpunosti bili u duhu Maroka, jelo poslužite s prilogom kus-kus. Možete ga kupiti u većim trgovačkim lancima ili specijaliziranim trgovinama zdrave hrane. Kao zamjena može poslužiti riža i ne zaboravite na kruh koji je Marokancima druga vilica kod jela.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap