[BAKINA KUHINJA] Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj

Jasmina Grgurić Zanze
8. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Na pripremu smo potrošili nešto više od sat vremena i nešto manje od 30 kuna, a količina je dostatna za do četiri osobe, ovisno o tomu koliko ste gladni. Zapečeni krumpir s cvjetačom idealan je bezmesni, a opet zasitni ručak, a po receptu naše bake pripremamo ga na ovaj način.

Foto: Mirovina.hr

Recepata za zapečeni krumpir s cvjetačom je mnogo, a mi smo od bake preuzeli sočnu varijantu koja nam paše i zimi i ljeti, pogotovo uz svježu zelenu ili sezonsku salatu. Količina je dovoljna za do četiri osobe, a namirnice koštaju manje od 30 kuna, ovisno naravno o tomu gdje ih kupujete.

SASTOJCI:

  • velika glavica cvjetače
  • kilogram krumpira
  • malo ulja
  • sol i papar
  • kiselo vrhnje
  • dva jaja
  • 10 dkg ribane gaude
  • suhi začini (bosiljak, majčina dušica i vlasac)

PRIPREMA:

  • Krumpir ogulite i narežite na kockice. Cvjetaču očistite i razdvojite cvjetove te mekši dio korijena narežite na kockice. Koristiti možete i dio listova ako su zdravi. Stavite sve zajedno kuhati u posoljenu vodu i kuhajte najviše 15 minuta nakon što voda zakipi.
  • Povrće dobro procijedite i rasporedite u manju i dublju nauljenu posudu za pečenje (tepsiju s uljem prethodno možete zagrijati tako da je stavite na par minuta u pećnicu dok postiže željenu temperaturu, a time ćete dobiti hrskaviju koricu i veću sočnost iznutra)
  • Posolite, popaprite i pokapajte uljem
  • Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva 20 do 30 minuta.
  • Kada povrće porumeni, izvadite ga i prelijte smjesom od jaja i vrhnja, dodajte zelene začine i pospite ribanim sirom pa pecite još desetak minuta.

Dobar tek!

Javljate nam vaše recepte na [email protected].

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

 

Copy link
Powered by Social Snap