[BAKINA KUHINJA] Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino

Jasmina Grgurić
28. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Ako nas i jedno jelo vraća u bakinu kuhinju, onda su to jetrica na saft sa žgancima. Većina djece neće se pretjerano oduševiti kada im baka na stol stavi ovaj ručak, ali s godinama će svakako otkriti čari ukusnog, jeftinog i brzo pripremljenog obroka. Sadržaj je to našeg današnjeg tanjura pa ćemo s vama podijeliti kako mi pravimo jetricu na saft s palentom.

Foto: Mirovina.hr

Pola kilograma jetrice kupili smo za samo deset kuna na gradskoj tržnici, što je inače redovna cijena. Luk, češnjak i ostale začine imamo kod kuće. Za ovu priliku koristili smo instant palentu, a vikendom si svakako damo truda pa miješamo žgance od mješavine domaćeg kukuruznog i pšeničnog brašna.

Tajna našeg recepta za ovaj saft dobro su zapečena jetrica na dinstanom luku, prije nego što ih podlijemo vodom te neizostavni lovorov list.

SASTOJCI

  • pola kilograma jetrice
  • velika glavica crvenog luka
  • dva režnja češnjaka
  • tri žlice ulja
  • sol i papar
  • lovorov list
  • malo crvene paprike
  • žličica koncentrirane rajčice
  • ostali začini po želji
  • šalica instant palente
  • 10 grama maslaca
  • decilitar vrhnja ili mlijeka po želji

PRIPREMA

  • Na ulju u dubokoj tavi dobro popržimo crveni luk i dodamo očišćenu jetricu koju dobro zapržimo uz stalno miješanje. Na samom kraju dodamo češnjak.
  • Podlijevamo vodom postepeno i dinstamo oko 20 minuta uz dodatak lovorovog lista i malo crvene paprike te koncentrata rajčice.
  • Pred kraj dodamo sol i papar te ostale začine po želji.
  • Za to vrijeme u tri šalice posoljene ključale vode dodamo jednu šalicu instant palente i miješamo nekoliko minuta uz dodatak maslaca te malo vrhnja ili mlijeka po želji na samome kraju.

Poslužite s mladim lukom ili svježim krastavcima uz decilitar vina. Dobar tek!

Pratite našu Bakinu kuhinju te nam šaljite fotografije i recepte vaših jela na mirovina.hr@gmail.com.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje: