[BAKINA KUHINJA] Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke

Jasmina Grgurić Zanze
21. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Bakinu kuhinju s brzim, jeftinim i ono najvažnije – ukusnim jelima nastavljamo pripremajući granatirmaš. Neki ga zovu “grenadir marš”, neki gratinirmaš… Izvedenica je mnogo, no iza svake od njih krije se topli ručak čiji okus daleko nadmašuje njegovu jednostavnost. A sve što trebamo za njegovu pripremu već imamo kod kuće, tako da ga možemo pripremiti kada nemamo drugih ideja ili sastojaka.

“Grenadir marš” Sanje Doležal (Snimak zaslona/Youtube)

Ako nas išta podsjeća na djetinjstvo, onda je to danas već pomalo zaboravljeni granatirmaš. Iza ovog naziva krije se zapravo kuhano tijesto i krumpir koje zajedno dobro izmiješamo na dinstanom luku. Načina pripreme ovog iznimno finog i skromnog jela na koje ćete potrošiti manje od 10 kuna je mnogo, no svi su vrlo slični i toliko jednostavni da recept gotovo da nije ni potreban.

SASTOJCI: 

  • četiri krumpira
  • 250 grama tjestenine
  • glavica luka
  • ulje ili mast
  • sol i papar
  • slatka crvena mljevena paprika (po želji)
  • panceta (po želji)

Omjer i količinu namirnica možete odrediti sami po želji.

PRIPREMA: 

  1. Na kockice narezani krumpir i tjesteninu po izboru skuhate odvojeno, ocijedite i sačuvate malo vode od kuhanja krumpira (ako krumpir radije kuhate u ljusci, sačuvajte vode od tijesta). Kuhani krumpir usitnite ili malo stenfajte.
  2. Na ulju ili masti popržite luk (po želji dodajte pancetu i slatku mljevenu crvenu papriku na kraju) te unutra ubacite prethodno skuhani i usitnjeni krumpir te tjesteninu.
  3. Promiješajte, dodajte malo vode od kuhanja krumpira, začinite solju i paprom po želji i još jednom sve dobro izmiješajte.

Skromni, ali slasni granatirmaš idealan je izbor kao samostalno jelo za svakodnevni ručak ili večeru, a može se posluživati i kao prilog uz meso. U slast!

A ovako “grenadir marš” priprema Sanja Doležal:

Svoje recepte šaljite nam na mail  [email protected]

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap