Bakina kuhinja: Jelo koje možete jesti i dan poslije – Stephanie pečenje

Barbara Jurišić
14. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Stephanie pečenje, Stephanie braten, pečenje s jajima… Kako god da nazivate ovo jelo nije potrebno odvojiti puno truda za pripremu, a uvijek je dobro za nedjeljni ručak. Dovoljno je zasitno da, uz njega, često nije potrebno raditi neke velike priloge.

Stephanie pečenje
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Ovo je osnovni recept koji je došao od moje bake, a uvijek se radio za posebne prigode. Za nas je posebna prigoda bila kad bi se skupila obitelj i slično, ali, ja sam za svoj rođendan uvijek tražila „jaja u dekicama“ jer nisam znala izgovoriti slovo „r“.

Stephanie pečenje možete poslužiti uz krumpir, salatu, blanširano povrće… Možete i sami isprobavati što vam se najviše sviđa u receptu. Neki, na primjer, jaja prethodno umotaju u slaninu ili pored jaja stave trake pilećeg mesa, dok drugi pored jaja „ušuškaju“ mrkvu. Na slikama se nalazi štruca napravljena za 10-oro ljudi. Petoro nas je u kućanstvu te smo ovu štrucu jeli dva dana. Količinu sastojaka sam prilagodila tome da recept bude za jedan ručak i pet osoba.

SASTOJCI (5 osoba):

  • 800 g mljevenog mesa
  • ¼ bijelog kruha, ne mora biti svježi
  • Veliki crveni luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 6 jaja
  • Po želji: povrtni dodatak jelima, sol, biber, slatka mljevena crvena paprika

PRIPREMA:

Stavite kuhati pet jaja. U posudu stavite mljeveno meso. Potopite kruh u vodu dok ne postane gnjecav. Zatim ga ručno ocijedite te ocijeđeni kruh pridružite mesu. Narežite crveni luk na kockice i usitnite češnjak. Stavite usitnjeni češnjak i luk u osudu s mesom i ocijeđenim kruhom. U posudu dodajte jedno jaje i ostale začine te dobro promiješajte rukama dok smjesa ne postane približno jednolična.

Sastojci u zdjeli
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Dok se smjesa odmara, ogulite kuhana jaja. Pripremite posudu za pečenje tako što ćete ju namazati uljem. Postoje dva načina kako napraviti štrucu:

    • Mamin način, možete ga vidjeti na slici: Mama napravi traku od smjese na koju polaže jaja. Zatim je postupno pokrivala jaja smjesom pazeći, pritom, da što bolje poveže komade smjese. Ovo je ujedno brži i lakši način.
    • Tatin način: on napravi deblju traku od smjese te zamota jaja u nju pazeći da poveže rubove trake. Zatim okrene štrucu tako da spoj mesa bude na dnu kako se ne bi smjesa razdvojila pri pečenju. Ako motate štrucu na ovaj način, ona će imati glađu površinu i ljepši izgled.

Zatvaranje štruce
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Zamastite ruke uljem te zagladite štrucu. Ovo će doprinijeti boljem stvaranju kore jer ćete zagladiti komadiće koji nisu u ravnini te će smanjiti isušivanje vašeg pečenja. Pecite pečenje na 180⁰C oko sat vremena dok ne stvori lijepu smećkastu koru.

Gotovo pečenje
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

[BAKINA KUHINJA] Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
Slane rolade od špinata i ajvara na drvenom podlošku servirane sa slaninom i kobasicama
Bakina kuhinja: Slana rolada od špinata ili ajvara koja je najfinije predjelo
Popularno
Copy link
Powered by Social Snap