[BAKINA KUHINJA] Imate višak mandarina i ne znate što s njima? Napravite sirup!

Jasmina Grgurić Zanze
29. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Dobili ste mandarine, ali imate koji kilogram viška? Osim kuhanja pekmeza, možete napraviti i vrlo brzi i jednostavni sirup u koji osim mandarina idu još samo dva sastojka – šećer i limunska kiselina, a ne morate ga ni kuhati.

Foto: Pixabay

Uvijek u sjeni limuna i naranči, mandarina je zbog intenziteta okusa i mirisa, ali i sočne pulpe s puno tekućine bez koštica, upravo ono idealno voće koje tražimo za sirup. Premda se klasični sirupi dobivaju kuhanjem voća, vode i šećera, mi smo odlučili zadržati onaj izvorni okus mandarine pa nismo dodavali vodu niti smo voće termički obrađivali. Nema ni potrebe s obzirom da ne idemo na količinu, nego na kvalitetu. Također, manja količina sirupa brzo će se popiti pa može stajati u frižideru dovoljno dugo da zaštitnu ulogu protiv kvarenja odigraju šećer i limunska kiselina.

[BAKINA KUHINJA] Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!

Idealno bi bilo da imate električno cjedilo, ali i ako nemate, ništa zato jer se mandarina lako cijedi ručno, puna je gotovo bistrog soka i nema koštica. Mi smo koristili ono električno, jer već ima fino sito pa sok nismo morali procjeđivati, ali učiniti to možete kroz sitno sito ili gazu ili ne morate uopće ako volite pulpu.

Procijedili smo oko tri kilograma domaćih mandarina, od čega smo dobili oko 1,3 litara soka. Sok smo prebacili u lonac te mu dodali oko 700 grama šećera i žlicu limunske kiseline. Šećer se do drugoga dana otopio, dobili smo oko dvije litre sirupa koji smo rasporedili u dvije boce prethodno sterilizirane u pećnici.

Pulpu ne morate baciti, već od nje možete zakuhati malo finog džema. Ako cijele mandarine želite iskoristiti za džem, pogledajte recept 88-godišnjeg umirovljenika Mladena.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap