[BAKINA KUHINJA] Recept za cijelu godinu – popečci od tikvica

Barbara Jurišić
27. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Popečci od tikvica lagane su, ali i zasitne. Idealne su za bilo koje doba godine, pogotovo ako čuvate zaleđeno povrće. Ovo jelo je fino sa skoro bilo kojom vrstom tikvica.

Popečci od tikvica
Barbara Jurišić/Mirovina.hr

Lagane za jesti i zasitne popečke se najbolje kombiniraju s vrhnjem, ali ih se može jesti uz meso, pire krumpir i slično. Izrada je jednostavna i možete dodavati začine kakve god želite. Umjesto zelenih tikvica, možete koristiti bijele ili neke druge tikvice. Odlične su jer su krajem ljeta jako jeftine, možete ih uzgojiti lako ako imate gdje i može ih se spremiti za poslije na razne načine. Bilo da ćete ih zakopati u pijesak ili zamrznuti naribane ili narezane na ploške. Možete napraviti i slatku verziju, ako želite. Samo uzmete slatku tikvu ( na primjer turkinju), a slane začine zamijenite sa slatkima kao što su cimet, đumbir, šećer.

SASTOJCI (za četvero ljudi):

  • 400 g naribanih zelenih tikvica
  • 4 jaja
  • 100-150 g brašna
  • ulje
  • Vegeta, biber, sol
  • Po želji manje od pola praška za pecivo, dcl mineralne vode, paprika, suhi mljeveni češnjak

PRIPREMA:

  • Ako imate zaleđene tikvice, odledite ih potpuno i iscijedite rukama svu vodu iz njih. Masa će se znatno smanjiti , ali neka vas to ne zabrinjava.

    Odleđene i ocijeđene tikvice
    Barbara Jurišić/Mirovina.hr

  • U tikvice ubacite jaja i začine. Volim ubaciti malo manje od pola prašaka za pecivo i/ili deci mineralne vode kako bi postale pjenastije.

    Smjesa za popečke bez brašna
    Barbara Jurišić/Mirovina.hr

  • Dobro izmiješajte sve i postupno dodajte brašno dok ne dobijete teksturu smjese za palačinke.

    Kompletna smjesa
    Barbara Jurišić/Mirovina.hr

  • Ugrijte ulje u tavi. Kada ubacite jako malo brašna u ulje i ono se počne pjeniti, ulje je dovoljno vruće.
  • Uzmite veliku jušnu žlicu smjese, stavite u ulje i raširite u krug dovoljno debelo da je ulje ne prekrije.
  • Pecite dok rub ne postane zlatno-žut kao na slici i preokrenite ih. Okrećite ih dok s obje stane ne bude zlatne do smeđe boje. Ja sam pustila da posmeđe, jer su bile malo deblje.

    Ovdje možete vidjeti kako je rub pobijelio i požutio
    Barbara Jurišić/Mirovina.hr

  • Ispečene popečke stavljajte u posudu sa salvetom ili papirnatim ručnikom kako bi ona upila višak ulja.

    Ispečene popečke 
    Barbara Jurišić/Mirovina.hr

 

[BAKINA KUHINJA] Recept za cijelu godinu – popečci od tikvica
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap