[BAKINA KUHINJA] Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu

Jasmina Grgurić
7. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Stare bakine kuharice kriju krasopisom ispisane recepte na već odavno požutjelim stranicama. Bilo da je riječ o slanim domaćim jelima ili kolačima, slijedeći njihovu recepturu nećemo pogriješiti. Ovoga vikenda odlučili smo se za sezonsku pitu s prvim ovogodišnjim jabukama, a tajna ovog ukusnog i povoljnog deserta za cijelu obitelj leži u savršenom prhkom tijestu.

Pita od jabuka po bakinom receptu (Foto: Mirovina.hr)

Tajna svake ukusne pite leži u savršeno pripremljenom prhkom tijestu, dok je s nadjevima puno teže pogriješiti. Recept smo potražili u staroj bakinoj kuharici pa smo za vikend pripremili jeftinu i finu sezonsku pitu s jabukama od prvih plodova kasnog ljeta. Recept za tijesto možete koristiti za sve druge inačice ovog finog domaćeg kolača.

PRHKO TIJESTO:

  • dva žumanjka
  • margarin
  • 20 grama šećera (ili manje)
  • vanilin šećer
  • 35 dekagrama brašna
  • prašak za pecivo
  • dvije do tri velike žlice vrhnja

NADJEV:

  • kilogram jabuka
  • šećera i cimeta po želji

PRIPREMA:

  • Za tijesto najprije izmiksajte margarin, jaja i šećer. Smjesti dodajte brašno, prašak za pecivo i vrhnje te zamijesite rukama. Tijesto trebate mijesiti rukama dok vam se svi sastojci ne sjedine, bez pucanja i raspadanja, ali ne dulje od toga jer će vam se masnoća početi topiti pod rukama. Ako dođe do raspadanja i pucanja zbog suhoće smjese, dodajte još vrhnja, jogurta ili mlijeka.
  • Tijesto prepolovite na dva jednaka dijela (dvije kugle), pokrijte folijom i savite u hladnjak na pola sata. Za to vrijeme možete pripremiti nadjev.
  • Jabuke ogulite, naribajte i pustite da odstoje 15 minuta pa iscijedite iz njih sav sok. Dodajte im šećer, cimet i vanilin šećer po želji.
  • Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
  • Namastite tepsiju i razvaljajte jedan dio tijesta te slobodno dodajte brašno pri valjanju kako vam se ne bi lijepilo za valjak. Prebacite jedno tijesto u tepsiju. Ako želite slijediti pravu starinsku recepturu naših baka, onda prvo to tijesto zapecite do pola u pećnici kako biste sačuvali hrskavost i spriječili da se sirovo donje tijesto ne razmoči nadjevom od jabuka.
  • Na to tijesto stavite nadjev, stisnite ga dobro i preko njega stavite drugo tijesto te ga na vrhu izbodite vilicom. Vratite u pećnicu i sve pecite oko pola sata, ovisno o pećnici, dok se tijesto na vrhu ne zarumeni.
  • Ako ne želite prvo zapeći donje tijesto, taj postupak možete i preskočiti.

Dobar tek!

Javljate nam vaše recepte na mirovina.hr@gmail.com.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

Oslić s krumpirom alla bakalar

Džem od šljiva s rumom

Tradicionalna talijanska carbonara

Originalni tiramisu

Sočni mramorni kolač