[BAKINA KUHINJA] Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
Ako išta znamo o prežganoj ili ajnpren juhi, onda je to da je ona dobra za želudac i razna virozna stanja (navodno pomaže i kod mamurluka, ali nismo probali), da je unuci baš i ne obožavaju te da se sprema na stotinu različitih načina, iako je postupak pripreme uvijek isti. Recepti variraju od kuhinje do kuhinje, a mi vam donosimo jedan tradicionalni (s malim zapletom) po kojem su ovu skromnu juhu iz naroda kuhale naše bake.

Ajnpren juha/Youtube
Prežgana ili ajnpren juha narodni je lijek iz kuhinja naših baka. Starije žene kuhale su ovu juhu svojim potomcima u slučaju želučanih problema, raznih viroznih stanja i bolesti općenito. Ono što je čar ovog ukusnog narodnog jela je da sastojke za pripremu uvijek imamo. Potrebni su nam doslovno samo brašno, ulje, voda i malo začina. Ipak, uz dodatak malo crvene paprike, jednog jaja, koje mrvice kima ili prepečenih kockica kruha, prežgana juha postaje prava gozba za naša nepca i stomake.
Neki u nju dodaju luk ili prepečenu slaninu, no mi ćemo se zadržati na starinskoj recepturi naših baka, s jednim malim dodatkom za bolji okus i učinak po našu probavu.
SASTOJCI:
- tri žlice brašna
- pola decilitra ulja
- jedno jaje
- litra vode
- na vrh žličice mljevene crvene paprike
- sol i papar
- malo kima po želji
PRIPREMA:
- Na zagrijano ulje (ili mast/maslac po želji) dodamo brašno te miješamo dok ne dobijemo gustu, svijetlo smeđu smjesu. Dodamo malo mljevene crvene paprike i kima i zalijemo hladnom vodom. Nakon što prokuha, kuhamo još 15 minuta.
- Razmutimo jaje i dodamo u juhu na kraju, uz stalno miješanje.
- Na kraju posolimo, popaprimo i dodamo po želji peršina te serviramo s kockicama preprženog kruha ili kupovnim krutonima, odnosno zlatnim kuglicama.
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na [email protected].
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje: