Zimska i povoljna kupusnjača – cvjetača ili karfiol – iznimno je zdrava za naš organizam. Osim što je ukusna i jeftina, pripremiti je možemo na puno jednostavnih načina koji ne zahtijevaju dugotrajno stajanje za štednjakom. Ovoga puta odlučili smo se za krepku juhu na starinski način kako su to radile naše bake.
Juha od cvjetače/Mirovina.hr
Cvjetača je savršeno zimsko jelo koje može egzistirati samostalno na tanjuru ili kao prilog. Možemo je jesti tek kuhanu sa zapečenim krušnim mrvicama, zapeći je s krumpirom, praviti od nje pire, ali i razne juhe, od krem pa do onih klasičnih. Odlučili smo se upravo za jednu takvu rustikalnu verziju koja će vas okrijepiti u zimske dane.
SASTOJCI:
- mrkva srednje veličine
- krumpir srednje veličine
- manja glavica cvjetače
- tri žlice ulja
- sol, papar
- žlica vrhnja
- malo limuna
- jaje i brašno za noklice po želji
PRIPREMA:
- Ogulite, operite i očistite povrće. Mrkvu narežite na tanke kolutiće, a krumpir na manje kockice. Cvjetaču razdvojite u cvjetove, a sačuvajte i iskoristivi dio stabljike te zelenih listova.
- Na ulju prvo pet minuta popržite mrkvicu, zatim dodajte korjenasti dio cvjetače te kratko promiješajte pa dodajte cvjetove.
- Zalijte s vodom da povrće slobodno pliva i dodajte krumpir.
- Dok juha još nije prokuhala, pripremite smjesu za nokle. U razmućeno jaje postepeno dodajte dvije žlice brašna i malo soli, glatko umutite i ostavite u hladnjaku da se smjesa stisne.
- Nakon pola sata kuhanja, najmanjom žličicom u juhu ukuhajte noklice i kuhajte još oko 15 minuta.
- Juhu začinite solju i paprom, dodajte par kapi limuna i žlicu vrhnja, kratko prokuhajte i maknute s vatre.
Dobar tek!
Javljate nam vaše recepte na mirovina.hr@gmail.com, slikajte i šaljite svoje blagdanske kolače, ideje za ručak i sve što želite.
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Kolač sa sirom – jednostavno, brzo i fino
- Varivo od leće i ječma: Zdravo, jeftino i ukusno jelo “na žlicu”
- Bijela pita – kolač naših baka od sastojaka koje imamo kod kuće
- Imate višak mandarina i ne znate što s njima? Napravite sirup!
- Varivo od bundeve za jesenski ručak
- Džem od smokava na starinski način
- Knedle sa šljivama lako je zeznuti, ali s ovima nećete pogriješiti
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo