[BAKINA KUHINJA] Fine cimet rolice bake Ljiljane

mirovina.hr
19. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

U moru raznih slastica koje baštinimo kroz našu kulinarsku povijest, ponekad valja malo iskoračiti i okušati se u pripravku nečeg drugačijeg. No, ovdje ne idemo nigdje daleko, već u zemlje Skandinavije. Javila nam se gospođa Ljiljana i s nama podijelila recept za slasne cimet rolice!

cimet rolice

Cimet rolice su fina i mirisna slastica! | foto: mirovina.hr

Začin cimet na europsko tlo stiglo je u 16. stoljeću i otad je postao omiljen dodatak slastica s ovog područja. Pogotovo postaje popularan u slasticama koje se spravljaju u hladnije doba, a miris cimeta svojevrsni je sinonim za božićno razdoblje.

Danas donosimo recept za cimet rolice, inače tradicionalne skandinavske slastice. Inače, cimet rolice su postale toliko popularne u svijetu da imaju i svoj dan – 4. listopada!

Recept za ovu slasticu nam je poslala gospođa Ljiljana, inače baka četvero unuka koja ova slatka peciva često priprema upravo za njih. Kaže nam kako se oni odmah razvesele čim osjete miris cimeta, a njoj je draže da im da neku slasticu koja nisu bomboni ili čokolada.

Za pripremu ovog jela treba će vam nekoliko sati jer je tijesto potrebno ostaviti na toplo da se digne. Osim toga, vrlo je jednostavno za pripremu, a skoro sve sastojke već imate doma.

TIJESTO

120 g maslaca
90 g šećera
1 veće jaje
Naribana limunova korica
450 g glatko brašna
1 suhi kvasac
2 žličice soli
220 ml mlakog mlijeka

NADJEV

60 g maslaca
100 g šećera
2 žlice cimeta

ŠEĆERNA GLAZURA

1 dl mlijeka
100-150 g štaub šećera
1 vanilin šećer

Maslac i šećer pjenasto izmutiti, dodati jaje i naribanu koricu limuna. Sve dobro izmiksati. Posebno pomiješati brašno, kvasac i sol pa dodati i gornju smjesu. Dodati mlako mlijeko pa spiralnim nastavkom miksera dobro izradit tijesto.Prebaciti na pobrašnjenu površinu i umijesiti do glatko tijesta, oko 7 minuta.

Prebaciti u malo nauljenu zdjelu, pokriti i ostaviti između sat i sat i pol da se udvostruči. Premijesiti na radnoj površini i razvaljati na 1,5 cm. Namazati nadjevom, srolati u roladu, rezati na 2 cm i slagati na tepsiju na koju ste stavili papir za pečenje. Ostaviti 20 minuta da odstoji i staviti peći 20 minuta na 175 stupnjeva, dok se malo ne zarumene.

Kad budu gotove izvaditi ih van i ostaviti par minuta, za to vrijeme umutite preljev. Preljev je potrebno samo izmješati da se dobije gušća smjesa. Preliti preko cimet rolica i spremne su za jesti! Može i tople!

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje: