U moru raznih slastica koje baštinimo kroz našu kulinarsku povijest, ponekad valja malo iskoračiti i okušati se u pripravku nečeg drugačijeg. No, ovdje ne idemo nigdje daleko, već u zemlje Skandinavije. Javila nam se gospođa Ljiljana i s nama podijelila recept za slasne cimet rolice!

Cimet rolice su fina i mirisna slastica! | foto: mirovina.hr
Začin cimet na europsko tlo stiglo je u 16. stoljeću i otad je postao omiljen dodatak slastica s ovog područja. Pogotovo postaje popularan u slasticama koje se spravljaju u hladnije doba, a miris cimeta svojevrsni je sinonim za božićno razdoblje.
Danas donosimo recept za cimet rolice, inače tradicionalne skandinavske slastice. Inače, cimet rolice su postale toliko popularne u svijetu da imaju i svoj dan – 4. listopada!
Recept za ovu slasticu nam je poslala gospođa Ljiljana, inače baka četvero unuka koja ova slatka peciva često priprema upravo za njih. Kaže nam kako se oni odmah razvesele čim osjete miris cimeta, a njoj je draže da im da neku slasticu koja nisu bomboni ili čokolada.
Za pripremu ovog jela treba će vam nekoliko sati jer je tijesto potrebno ostaviti na toplo da se digne. Osim toga, vrlo je jednostavno za pripremu, a skoro sve sastojke već imate doma.
TIJESTO
120 g maslaca
90 g šećera
1 veće jaje
Naribana limunova korica
450 g glatko brašna
1 suhi kvasac
2 žličice soli
220 ml mlakog mlijeka
NADJEV
60 g maslaca
100 g šećera
2 žlice cimeta
ŠEĆERNA GLAZURA
1 dl mlijeka
100-150 g štaub šećera
1 vanilin šećer
Maslac i šećer pjenasto izmutiti, dodati jaje i naribanu koricu limuna. Sve dobro izmiksati. Posebno pomiješati brašno, kvasac i sol pa dodati i gornju smjesu. Dodati mlako mlijeko pa spiralnim nastavkom miksera dobro izradit tijesto.Prebaciti na pobrašnjenu površinu i umijesiti do glatko tijesta, oko 7 minuta.
Prebaciti u malo nauljenu zdjelu, pokriti i ostaviti između sat i sat i pol da se udvostruči. Premijesiti na radnoj površini i razvaljati na 1,5 cm. Namazati nadjevom, srolati u roladu, rezati na 2 cm i slagati na tepsiju na koju ste stavili papir za pečenje. Ostaviti 20 minuta da odstoji i staviti peći 20 minuta na 175 stupnjeva, dok se malo ne zarumene.
Kad budu gotove izvaditi ih van i ostaviti par minuta, za to vrijeme umutite preljev. Preljev je potrebno samo izmješati da se dobije gušća smjesa. Preliti preko cimet rolica i spremne su za jesti! Može i tople!
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo
Trebate biti prijavljeni kako bi objavili komentar.