Bakina kuhinja: Imamo savršen recept za krafne koje će vam sigurno uspjeti!
Domaće krafne nezaobilazna su slastica u pokladnom razdoblju. Uz malo truda napraviti ih možete kod kuće. Donosimo recept za slasne, mekane i mirišljave pokladnice koji će vam sigurno uspjeti.

Foto: Mirovina.hr
Razne krafne možete kupiti u trgovini, ali jednako tako ih možete i napraviti kod kuće. Bake znaju da to uopće nije isto, stoga valja uložiti malo truda u domaće krafne. A s ovim receptom ne možete pogriješiti.
Tajna je u glatkom brašnu, toplom mlijeku, mekše zamiješanom tijestu, kojoj žlici alkohola protiv upijanja masnoće i vrlo kratkom prženju za najukusniji rezultat!
SASTOJCI:
- Pola kilograma mekog brašna (prosijano)
- Jedan svježi ili suhi kvasac (mi smo koristili suhi)
- 2,5 dcl mlijeka
- 4 žlice ulja
- 2 jaja
- 4 žlice šećera
- vanilin šećer
- pola žličice soli
- 2 žlice ruma ili rakije (mi smo stavili oboje po žlicu)
- limunova korica
PRIPREMA:
Ukoliko radite sa svježim kvascem, razradite ga u toplom mlijeku sa žlicom šećera i ostavite desetak minuta da nabubri. Ako radite sa suhim, možete se odmah baciti na pripremu tijesta. Mikserom ili pjenjačom prvo umutite jaja, šećer i vanilin šećer da dobijete svijetlo-žutu pjenicu pa pred kraj dodajte ulje i rum.
U tu smjesu postepeno dodavajte brašno (mi smo ga dodavali kroz sito), suhi kvasac, sol, toplo mlijeko i na kraju limunovu koricu. Tijesto razradite s vilicom (naša metoda), kuhačom ili mikserom s metlicama za tijesto. Posudu s tijestom pokrijete s krpom i ostavite da se podiže oko sat vremena na toplom.
Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu, kratko premijesite te ga razvaljajte na debljinu od oko jednog centimetra. Prije valjanja pobrašnite tijesto s obje strane da vam se ne lijepi. Čašom izrezujte krugove i stavljate ih na pobrašnjenu podlogu. Višak tijesta premijesite i ponavljate postupak dok sve ne potrošite.

Krafne prije pečenja | Mirovina.hr
Krafnice ostavite da se dižu oko 15 minuta na toplom. Zagrijte oko pola litre ulja u dubokoj i široj posudi te kuhačom provjerite je li dovoljno zagrijano. Ako se stvaraju mjehurići, možete početi peći krafne, a jačinu slobodno malo smanjite. U ulje ide prvo gornja strana krafne koja nije bila na brašnu, dakle obrnuto od onoga kako su stajale. Uzimajte prvo krafne koje su se najviše digle stajanjem.
Kada ih stavite u vruće ulje, napuhat će se kao kugle. Nakon desetak sekundi, okrenite na drugu stranu jednako toliko dugo i vadite van. Jako je važno da se krafne peku doslovno nekoliko sekundi sa svake strane, bez straha da će ostati sirove jer su iznutra polušuplje. Dovoljno je da porumene. Stavljajte naviše tri do četiri krafne kako vam ne bi rashladile ulje i kako bi ih sve stigli izvaditi na vrijeme da ne pregore.
Posložite ih na papirnati ručnik i posipajte šećerom u prahu. Po želji ih možete s bočne strane slastičarskom špricom napuniti pekmezom ili čokoladom.

Gotove krafne | Foto: Mirovina.hr
Javljate nam vaše recepte na [email protected], slikajte i šaljite svoje ručkove, kolače, ideje i sve što želite.
Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:
- Šmorne, šmarn ili carski drobljenac: Evo kako napraviti ovaj jednostavan desert
- Šape s orasima su pravi starinski recept, a mi donosimo kako se rade
- Napravite savršene kroštule uz ovaj vrlo jednostavan recept
- Napravite sami kuglice od lješnjaka od samo nekoliko sastojaka
- Jednostavan marokanski recept koji možete začiniti po vlastitom ukusu
- Argentinske empanade su jelo koje će vas osvojiti, a prigodne su za današnju utakmicu
- Napravite ove jednostavne, a fine bajadere uz samo nekoliko sastojaka
- Napravite najbolje štrukle uz jednostavne upute, fotografije i kratki video
- Pečeni slanutak – zdrava grickalica koju možete napraviti sami u nekoliko koraka
- Evo kako napraviti jednostavne i mnogima omiljene školjkice sa svinjskom masti
- Jednostavna rolada od kestena koju možete napraviti u pola sata
- Varivo od svježih krastavaca koje je gotovo vrlo brzo, a okusom podsjeća na ljeto
- Donosimo recept za odličan kolač od jabuka u koji idu samo suhi sastojci
- Brza makovnjača ili orahnjača koja ne zahtijeva previše truda
- Jelo koje možete jesti i dan poslije – Stephanie pečenje
- Lagana kiselo slatka kombinacija savršena za ljeto – jogurt torta
- Slastica za koju niste ni slutili da je tako jednostavna – kikiriki maslac
- Savršen recept za kiseljenje cikle
- Pogačice sa sirom koje će oduševiti cijelu obitelj
- Salata od riže s tunom (piletinom) na malo moderniji način
- Svinjeći gulaš s krumpirom po bakinom receptu
- Savršen recept za neočekivane goste – bakina proja
- Pureća šarena juha i pečena puretina na krumpiru
- Recept za cijelu godinu – popečci od tikvica
- Fina, brza i jednostavna: Griz juha!
- Dva načina na koja možete pripremiti kelj i karfiol, a savršeno idu skupa
- Recesijski recept bake Ruže za varivo od krumpira na kiselo
- Šape od rogača po receptu umirovljenice Kate
- Jednostavna povrtna juha s griz noklicama
- Imamo savršen recept za krafne koje će vam sigurno uspjeti!
- Upoznajte jednostavno savršenstvo od kolača – Pijance!
- Ovakav žuti biskvit dostojna je zamjena za svaki kolač!
- Zapečena tjestenina s brokulom, špekom i vrhnjem
- Lagano varivo od kupusa, mrkve, krumpira i malo mesa
- Krepka juha od cvjetače na bakin način
- Kolač sa sirom – jednostavno, brzo i fino
- Varivo od leće i ječma: Zdravo, jeftino i ukusno jelo “na žlicu”
- Bijela pita – kolač naših baka od sastojaka koje imamo kod kuće
- Imate višak mandarina i ne znate što s njima? Napravite sirup!
- Varivo od bundeve za jesenski ručak
- Džem od smokava na starinski način
- Knedle sa šljivama lako je zeznuti, ali s ovima nećete pogriješiti
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse
- Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo

Trebate biti prijavljeni kako bi objavili komentar.