[BAKINA KUHINJA] Imamo savršen recept za krafne koje će vam sigurno uspjeti!

Jasmina Grgurić Zanze
28. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Domaće krafne nezaobilazna su slastica u pokladnom razdoblju. Uz malo truda napraviti ih možete kod kuće. Donosimo recept za slasne, mekane i mirišljave pokladnice koji će vam sigurno uspjeti.

Foto: Mirovina.hr

Da, možemo ih kupiti za manje od dvije kune na akciji, ali možemo ih i napraviti kod kuće. Bake znaju da to uopće nije isto, stoga valja uložiti malo truda u domaće krafne. A s ovim receptom ne možete pogriješiti.

Tajna je u glatkom brašnu, toplom mlijeku, mekše zamiješanom tijestu, kojoj žlici alkohola protiv upijanja masnoće i vrlo kratkom prženju za najukusniji rezultat!

SASTOJCI:

  • Pola kilograma mekog brašna (prosijano)
  • Jedan svježi ili suhi kvasac (mi smo koristili suhi)
  • 2,5 dcl mlijeka
  • 4 žlice ulja
  • 2 jaja
  • 4 žlice šećera
  • vanilin šećer
  • pola žličice soli
  • 2 žlice ruma ili rakije (mi smo stavili oboje po žlicu)
  • limunova korica

PRIPREMA:

  • Ukoliko radite sa svježim kvascem, razradite ga u toplom mlijeku sa žlicom šećera i ostavite desetak minuta da nabubri. Ako radite sa suhim, možete se odmah baciti na pripremu tijesta.
  • Mikserom ili pjenjačom prvo umutite jaja, šećer i vanilin šećer da dobijete svijetlo-žutu pjenicu pa pred kraj dodajte ulje i rum.
  • U tu smjesu postepeno dodavajte brašno (mi smo ga dodavali kroz sito), suhi kvasac, sol, toplo mlijeko i na kraju limunovu koricu. Tijesto razradite s vilicom (naša metoda), kuhačom ili mikserom s metlicama za tijesto.
  • Posudu s tijestom pokrijete s krpom i ostavite da se podiže oko sat vremena na toplom.
  • Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu, kratko premijesite te ga razvaljajte na debljinu od oko jednog centimetra. Prije valjanja pobrašnite tijesto s obje strane da vam se ne lijepi.
  • Čašom izrezujte krugove i stavljate ih na pobrašnjenu podlogu. Višak tijesta premijesite i ponavljate postupak dok sve ne potrošite.

Mirovina.hr

  • Krafnice ostavite da se dižu oko 15 minuta na toplom.  Zagrijte oko pola litre ulja u dubokoj i široj posudi te kuhačom provjerite je li dovoljno zagrijano. Ako se stvaraju mjehurići, možete početi peći krafne, a jačinu slobodno malo smanjite.
  • U ulje ide prvo gornja strana krafne koja nije bila na brašnu, dakle obrnuto od onoga kako su stajale. Uzimajte prvo krafne koje su se najviše digle stajanjem.
  • Kada ih stavite u vruće ulje, napuhat će se kao kugle. Nakon desetak sekundi, okrenite na drugu stranu jednako toliko dugo i vadite van. Jako je važno da se krafne peku doslovno nekoliko sekundi sa svake strane, bez straha da će ostati sirove jer su iznutra polušuplje. Dovoljno je da porumene.
  • Stavljajte naviše tri do četiri krafne kako vam ne bi rashladile ulje i kako bi ih sve stigli izvaditi na vrijeme da ne pregore.
  • Posložite ih na papirnati ručnik i posipajte šećerom u prahu.
  • Po želji ih možete s bočne strane slastičarskom špricom napuniti pekmezom ili čokoladom.

Foto: Mirovina.hr

 

Javljate nam vaše recepte na mirovina.hr@gmail.com, slikajte i šaljite svoje ručkove, kolače, ideje i sve što želite.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

 

[BAKINA KUHINJA] Imamo savršen recept za krafne koje će vam sigurno uspjeti!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap