[BAKINA KUHINJA] Napravite savršene kroštule uz ovaj vrlo jednostavan recept

Ana Kanazir
22. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Kroštule su slastica koja se najčešće jede u Dalmaciji ili u Istri, a radi se o slatkom prhkom tijestu koji se topi u ustima. Ova se poslastica radi vrlo jednostavno, ali je potrebno nešto strpljenja jer sam postupak prženja može potrajati.

kroštule

Kroštule | foto Screenshot Youtube, Best Recipes with Sharon

Kako bi ova poslastica bila još bolja, na kraju se posipa šećerom u prahu, a mogu se i rezati različiti oblici ili se mogu raditi mašne kako bi još bolje izgledala. Osim u Hrvatskoj, ova se poslastica jede diljem svijeta, ali joj je ime nešto drugačije. Tako ćete na primjer u Češkoj jesti Boží milosti, u Italiji Nocche, a u Sloveniji Flancati.

Donosimo recept za jednostavne kroštule, pri čemu je najvažnije pržiti ih u vrućem dubokom ulju.

SASTOJCI:

  • 50 dkg glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 2 žutanjka
  • 2 dcl bijelog vina
  • 2 žlice ruma ili drugog alkohola
  • 1 žlica putra
  • Malo soli

PRIPREMA:

Sve sastojke dobro umijesite rukama dok ne dobijete glatko tijesto koje nije ni tvrdo ni mekano. Ostavite tijesto da odstoji oko pola sata. Nakon toga ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i režite ga na trakice koje ćete dodatno prepoloviti nožem, a po želji ih možete svezati u čvor. Umjesto trakice, možete rezati i u obliku romba, a možete koristiti i modle, ako želite biti kreativni.

U lonac stavite puno ulja i pustite da se zagrije. U vruće ulje stavite narezano i oblikovano tijesto i pustite da se krčka dok ne dobije zlatnu boju, ali pazite da ne zagore. Na kraju ih stavite na salvetu u zdjelu i posipajte po kroštulama šećer u prahu.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap