[BAKINA KUHINJA] Napravite savršene kroštule uz ovaj vrlo jednostavan recept
Kroštule su slastica koja se najčešće jede u Dalmaciji ili u Istri, a radi se o slatkom prhkom tijestu koji se topi u ustima. Ova se poslastica radi vrlo jednostavno, ali je potrebno nešto strpljenja jer sam postupak prženja može potrajati.
Kroštule | foto Screenshot Youtube, Best Recipes with Sharon
Kako bi ova poslastica bila još bolja, na kraju se posipa šećerom u prahu, a mogu se i rezati različiti oblici ili se mogu raditi mašne kako bi još bolje izgledala. Osim u Hrvatskoj, ova se poslastica jede diljem svijeta, ali joj je ime nešto drugačije. Tako ćete na primjer u Češkoj jesti Boží milosti, u Italiji Nocche, a u Sloveniji Flancati.
Donosimo recept za jednostavne kroštule, pri čemu je najvažnije pržiti ih u vrućem dubokom ulju.
SASTOJCI:
- 50 dkg glatkog brašna
- 1 jaje
- 2 žutanjka
- 2 dcl bijelog vina
- 2 žlice ruma ili drugog alkohola
- 1 žlica putra
- Malo soli
PRIPREMA:
Sve sastojke dobro umijesite rukama dok ne dobijete glatko tijesto koje nije ni tvrdo ni mekano. Ostavite tijesto da odstoji oko pola sata. Nakon toga ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i režite ga na trakice koje ćete dodatno prepoloviti nožem, a po želji ih možete svezati u čvor. Umjesto trakice, možete rezati i u obliku romba, a možete koristiti i modle, ako želite biti kreativni.
U lonac stavite puno ulja i pustite da se zagrije. U vruće ulje stavite narezano i oblikovano tijesto i pustite da se krčka dok ne dobije zlatnu boju, ali pazite da ne zagore. Na kraju ih stavite na salvetu u zdjelu i posipajte po kroštulama šećer u prahu.
- Napravite sami kuglice od lješnjaka od samo nekoliko sastojaka
- Jednostavan marokanski recept koji možete začiniti po vlastitom ukusu
- Argentinske empanade su jelo koje će vas osvojiti, a prigodne su za današnju utakmicu
- Napravite ove jednostavne, a fine bajadere uz samo nekoliko sastojaka
- Napravite najbolje štrukle uz jednostavne upute, fotografije i kratki video
- Pečeni slanutak – zdrava grickalica koju možete napraviti sami u nekoliko koraka
- Evo kako napraviti jednostavne i mnogima omiljene školjkice sa svinjskom masti
- Jednostavna rolada od kestena koju možete napraviti u pola sata
- Varivo od svježih krastavaca koje je gotovo vrlo brzo, a okusom podsjeća na ljeto
- Donosimo recept za odličan kolač od jabuka u koji idu samo suhi sastojci
- Brza makovnjača ili orahnjača koja ne zahtijeva previše truda
- Jelo koje možete jesti i dan poslije – Stephanie pečenje
- Lagana kiselo slatka kombinacija savršena za ljeto – jogurt torta
- Slastica za koju niste ni slutili da je tako jednostavna – kikiriki maslac
- Savršen recept za kiseljenje cikle
- Pogačice sa sirom koje će oduševiti cijelu obitelj
- Salata od riže s tunom (piletinom) na malo moderniji način
- Svinjeći gulaš s krumpirom po bakinom receptu
- Savršen recept za neočekivane goste – bakina proja
- Pureća šarena juha i pečena puretina na krumpiru
- Recept za cijelu godinu – popečci od tikvica
- Fina, brza i jednostavna: Griz juha!
- Dva načina na koja možete pripremiti kelj i karfiol, a savršeno idu skupa
- Recesijski recept bake Ruže za varivo od krumpira na kiselo
- Šape od rogača po receptu umirovljenice Kate
- Jednostavna povrtna juha s griz noklicama
- Imamo savršen recept za krafne koje će vam sigurno uspjeti!
- Upoznajte jednostavno savršenstvo od kolača – Pijance!
- Ovakav žuti biskvit dostojna je zamjena za svaki kolač!
- Zapečena tjestenina s brokulom, špekom i vrhnjem
- Lagano varivo od kupusa, mrkve, krumpira i malo mesa
- Krepka juha od cvjetače na bakin način
- Kolač sa sirom – jednostavno, brzo i fino
- Varivo od leće i ječma: Zdravo, jeftino i ukusno jelo “na žlicu”
- Bijela pita – kolač naših baka od sastojaka koje imamo kod kuće
- Imate višak mandarina i ne znate što s njima? Napravite sirup!
- Varivo od bundeve za jesenski ručak
- Džem od smokava na starinski način
- Knedle sa šljivama lako je zeznuti, ali s ovima nećete pogriješiti
- “Zimsko” varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
- Jedini recept za buzaru od najjeftinijih školjki koji ćete ikad trebati
- Zapečeni krumpir s cvjetačom – povoljni ručak za cijelu obitelj
- Mladi bob s maništrom
- Lonac posnog variva od poriluka i ječma na bakin način za samo šest kuna
- Dobar saft po receptu naših starih ovisi o samo jednom sastojku
- Zbog ovog bakinog priloga znamo što sa starim kruhom!
- Recept za savršeni pečeni krumpir koji je oduševio internet
- Ovako još možete pripremiti jeftinu “zimsku čuvaricu zdravlja”
- Starinsko jelo koje ćete pripremiti u trenu za samo pet kuna
- Fine cimet rolice bake Ljiljane
- Pravi slavonski fiš paprikaš po receptu naših starih
- Sarma – kraljica zimske kuhinje na tradicionalni način
- Volite višnjevac? Onda je ovaj brzinski recept savršen za vas!
- Mutača – starinski recept naših baka za najlakši kolač
- Umak od gljiva – recept kuharice Inge za prste polizati
- Umirovljenik Mladen (88) dao nam je ideju za najjeftiniji džem!
- Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća
- Desert našeg djetinjstva: Starinski recept za šnenokle!
- Čitateljica Inga otkrila nam je svoj recept za pileći paprikaš
- Kad je kriza u novčaniku: Dvaput pečeni krumpir bake Clare za par kuna
- Po ovom receptu naše bake ajvar prave već desetljećima
- Tajna ukusne pite od jabuka leži u savršenom prhkom tijestu
- Najjeftiniju namirnicu u zalasku ljeta pripremite na ovih pet načina
- Oslić s krumpirom na bakin način ukusniji je i jeftiniji od bakalara
- Džem od šljiva s rumom kao savršena slastica
- Carbonara – izvorni recept talijanskih djedova i baka
- Prežgana juha – spas za želudac po receptu naših baka
- Trik sa samo dva jaja od kojih ćete dobiti vrlo izdašan obrok
- Pronašli smo stvarno dobar recept za – Ajngemahtec
- Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom
- Tiramisu – originalni recept po kojem su ga pravile talijanske none
- Mramorni kolač – recept za svaki dan s tajnim sastojkom za sočnost
- Brzi sezonski kolač s jagodama koji ćete odmah jesti
- Jelo koje ćete u restoranu platiti 70, mi smo skuhali za 10 kuna
- Poriluk s jajima kao brza alternativa omraženom varivu
- Jetrica na saft sa žgancima – po starinski i jeftino
- Pogačice od raženog brašna i jabuke za par kuna i minuta
- Pronašli smo zbilja odličan recept za – zlevanku!
- Domaći kvasac – kako ga napraviti od piva, brašna, jabuke ili krumpira
- Pripremili smo tjesteninu s piletinom i brokulom za manje od 10 kuna
- Karantenski kruščići bake Slavice
- Sekeli gulaš – slasni seljački ručak koji tjera viruse
- Baka Katica poslala nam je svoj recept za špagete milaneze
- Krpice sa zeljem – posno jelo koje nas vraća u mladost
- Granatirmaš – zaboravljeni ručak za koji uvijek imate sastojke
- Bijeli žganci – sirotinjsko jelo koje traži, ali i vraća snagu
- Noklice s jajima – jednostavno i jeftino jelo koje obožavamo