[BAKINA KUHINJA] Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom

Jasmina Grgurić
5. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Sezona je tikvica koje se mogu kupiti već za manje od deset kuna po kilogramu. Osim cijene i svježine, savršenim svakodnevnim izborom za kuhanje čini ih njihova nutritivna vrijednost koja je posebno pogodna za starije osobe. Tikvice, naime, obiluju vitaminima (posebno vitaminom A), mineralima, vlaknima (idealnima za probavu) te antioksidansima. Također, reguliraju razinu šećera u krvi, pomažu zdravlju srca te održavanju zdrave tjelesne težine. Iako bi baka od tikvica najprije smotala pitu, složila ukusan “kiš” od prhkog tijesta ili tart, odlučili smo se za nešto drugačiji i malo moderniji recept.

Ilustracija: Pixabay

Osim što su zdrave i fine, tikvice su idealna jestiva “posuda” za punjenje i pečenje u pećnici. Četiri srednje tikvice platili smo osam kuna, a za punjenje smo uzeli pola kilograma miješanog mljevenog mesa za 17 kuna te pola kilograma rajčice za pet kuna. Treba nam i sir za naribati, glavica luka i koji režanj češnjaka pa su nas u konačnici lađice punjene s mljevenim mesom i rajčicom izašle 40 kuna, no količina je dostatna za četiri osobe.

Osim mesne verzije, lađice možete puniti svježim sirom, povrćem ili bilo kojim drugim nadjevom po želji.

SASTOJCI (za četiri osobe):

  • 4 tikvice srednje veličine
  • 1/2 kg miješanog mljevenog mesa
  • 1/2 kilograma rajčice (obične ili cherry)
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 150 grama naribanog sira
  • ulje, papar, sol i začini

PRIPREMA:

  • Tikvice operite, odrežite im krajeve te ih prepolovite po dužini. Ako su tikvice veće, možete ih najprije prepoloviti po širini ili na komade po želji, a zatim po dužini.
  • Žlicom izdubite sredinu tako da na dnu i rubovima ostavite oko jedan centimetar “mesa” od tikvice
  • Lađice možete nekoliko minuta kuhati u vrućoj vodi kako bi omekšale prije punjenja i pečenja u pećnici, ali nije obavezno
  • Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i dok se grije, pripremite umak. Na glavici dinstanog crvenog luka prodinstajte meso. Dodajte narezanu rajčicu (količina po želji) i smjesu tikvica koja vam je ostala od dubljenja. Dodajte češnjak, sol, papar te ostale začine po želji (lovorov list, timijan) i dinstajte desetak minuta.
  • Premažite lim za pečenje, stavite na njega lađice i punite ih dobivenom smjesom. Pospite sve na kraju sirom, ukrasite rajčicom sa strane ili maslinama na vrhu pa pecite oko pola sata.

Dobar tek!

Javljate nam vaše recepte na mirovina.hr@gmail.com.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

Originalni tiramisu

Sočni mramorni kolač