Bakina kuhinja: Bijeli žganci; sirotinjsko jelo koje traži, ali i daje snagu

Jasmina Grgurić Zanze
14. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Našu tjednu rubriku ‘Bakina kuhinja’ nastavljamo s jeftinim, jednostavnim, brzim i ukusnim jelima. Danas kuhamo – bijele žgance. Kako bismo ih pripremili, trebat će nam ponešto snage pri miješanju, ali ovaj starinski i sirotinjski obrok povratit će nam svu uloženu energiju.  Želimo kuhati s vama, stoga nam na mail adresu [email protected] šaljite fotografije vaših brzinskih i povoljnih ručkova s receptom.

Foto: Bijeli žganci (Snimak zaslona/Youtube)

Bijeli žganci dobro su poznato starinsko i sirotinjsko jelo koje se pripremalo u gotovo svakoj bakinoj kuhinji. Jako su ukusni, a možemo ih pripremiti za manje od deset kuna, jer jedino što nam treba su krumpir, brašno, luk i malo masnoće. I malo soli, naravno. Kod miješanja zahtijevaju dosta snage, ali taj će nam se trud vratiti čim pojedemo jednu porciju omiljenih nam bijelih žganaca.

SASTOJCI:

  • 1 kg krumpira
  • 1/2 kg oštrog brašna
  • 2 žlice ulja ili masti
  • glavice luka
  • sol (i po želji malo papra)

Smjesu možete i prepoloviti ukoliko bijele žgance pravite samo za sebe, iako će vam i u tom slučaju biti dostatna i za dvije do tri osobe. Bijeli se žganci mogu jesti samostalno ili kao prilog saftu, a obogatiti se mogu vrhnjem ili komadićima špeka.

PRIPREMA: 

Krumpire ogulite, narežete i skuhate u slanoj vodi. Kada je skuhan, ocijedite ga, ali dio vode u kojoj se kuhao sačuvajte za smjesu te krumpire zgnječite u pire. U pire umješate brašno i miješate na laganoj vatri desetak minuta. Kako biste omekšali smjesu, ulijte u nju vode od krumpira.

Prepržite luk na ulju ili masti, od smjese radite žličnjake i dodajete ih u prženi luk. Kratko promiješajte i bijeli žganci su gotovi (druga metoda je da umačete žlicu u preprženi luk na ulju i s njome radite žličnjake koje stavljate u posudu).

Dobar tek!

Sve naše recepte iz Bakine kuhinje možete pronaći ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap