[BAKINA KUHINJA] Vrbovečka pera: Tradicijski specijalitet nalik na pizzu

Milan Dalmacija
4. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Vrbovečka pera tradicijski je specijalitet koji se nekoć radio nakon pečenja kruha, od preostalog tijesta. Sastojci su jednostavni, ima ih svako kućanstvo, a samo je jelo nalik pizzi.

Vrbovečka pera, autohtoni specijalitet nalik na pizzu. | Foto: Mirovina.hr

Kruh ispod peke je tradicionalna, nezaobilazna i najomiljenija hrana, koja je bila važan dio svakog objeda naših baka i djedova. Nekoć se kruh radio u velikim količinama, dovoljnima za prehranjivanje velike obitelji tjedan dana. Slična je tradicija u vrbovečkom kraju, gdje se od preostalog tijesta radila vrbovečka pera. Danas je to jelo nositelj titule tradicijskog specijaliteta.

49,99 kn
6,63 €
prije:
75,99 kn
10,09 €
Uštedite

Doline jogurt

Tekući ili čvrsti, 180 g
2,29 kn
0,30 €
Provjerite ponudu
39,99 kn
5,31 €
prije:
59,99 kn
7,96 €
Provjerite i uštedite
119,99 kn
15,93 €
prije:
199,99 kn
26,54 €
Provjerite i uštedite

Intimo ženske čarape s gaćicama

Elastične, elegantne, bež ili crne boje, 20 DEN • pakiranje od 3 para
22,99 kn
3,05 €
Prelistajte katalog

– U davna vremena ljudi su ih pekli u krušnoj peći i to je bio ručak za dan kad se pekao kruh u seoskom domaćinstvu, jer kruh se pekao jedanput tjedno u krušnoj peći. Dok je krušna peć bila vruća, pekla se pera, jer gazdarica nije imala vremena raditi ručak, pekla je kruh. Trebalo je ispeći kruha za cijelu obitelj za cijeli tjedan. I onda se samo od kruha uzelo tijesta, stavilo sira, vrhnja i jaja, ako ih je bilo, i dobila se pera, objasnila je tajnu nastanka ovog jela Ljubica Sohora, iz udruge Vrbovečka pera i voditeljica motela Marina.

Pronašli smo recept za ovo jelo koje je oblikom nalik pizzi. Osim osnovnih sastojaka, u peru su se dodavale namirnice bez kojeg je bilo nemoguće zamisliti pravo seosko gospodarstvo.

SASTOJCI:

Za tijesto:

300 g glatkog brašna
0,2 l mlijeka
16 g kvasca
8 g šećera
16 g svinjske masti
8 g soli

Za nadjev:

400 g svježeg sira
140 g kiselog vrhnja
7 g soli
12 g kukuruzne krupice
1 jaje + 1 bjelanjak
16 g šećera ako radite slatku varijantu

Za preljev:

50 g kiselog vrhnja
1 jaje

PRIPREMA:

Šećer i svježi kvasac i jednu žlicu glatkog brašna pomiješati i staviti u prethodno zagrijano mlijeko da fermentira na toplom mjestu. Tu mješavinu i ostatak glatkog brašna, sol i mast pomiješati i staviti na toplo mjesto dok se ne udvostruči volumen.

U zasebnoj posudi pomiješati u jednolični nadjev sir, vrhnje, jaje i bjelanjak od jaja iz preljeva, sol i kukuruznu krupicu (u obzir dolazi pšenični griz ili riža). U smjesi se ostavljaju krupniji komadići sira. U varijanti s koprivom, pomiješati 0,5g pofurene koprive sa glavnim nadjevom dok u varijanti s rižom glavni nadjev treba pomiješati s 200g riže.

Vrbovečka pera | Foto: Mirovina.hr

U zasebnoj posudi pomiješati u jednoličnu smjesu žumanjak i vrhnje. Tijesto izmijesiti i razvaljati na debljinu od otprilike 1 cm, a promjera oko 45 cm. Rubove tijesta (oko 4-5 cm) prstima stanjiti na otprilike pola debljine tijesta u sredini. Nadjev jednolično razvući po površini tijesta do istanjenog ruba, potom rub presavinuti preko nadjeva tako da ne bude nabora. Nadjev se nejednako poprskati preljevom.

Vrbovečka pera nekad se pekla u krušnoj peći na temperaturi 250-280 °C. U kućnoj pećnici potrebna je maksimalna temperatura uz prethodno zagrijavanje, a pečenje traje 20 do 30 minuta. U konvekcijskoj pećnici, koja je po karakteristikama najsličnija nekadašnjoj krušnoj peći, cirkulaciju zraka treba smanjiti na najmanju moguću. U konvekcijskoj pećnici pečenje traje od 12 do 17 minuta.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

[BAKINA KUHINJA] Vrbovečka pera: Tradicijski specijalitet nalik na pizzu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap