[BAKINA KUHINJA] Džem od bresaka – jednostavni recept od samo tri sastojka

Jasmina Grgurić
10. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Imate viška bresaka i ne želite ih baciti? Super, napravite džem. Donosimo vam jednostavni i brzi recept za malu količinu, a vi naravno možete napraviti i više kako biste mirisnu voćku što dulje zadržali u teglici i nakon što nas ljeto napusti. Uostalom, čemu kupovati skupe i umjetne marmelade kada ih možemo napraviti sami od raznog sezonskog voća.

Foto: Pixabay

Naše su bake džemove kuhale i hladile po nekoliko puta, a cijeli postupak ponekad bi trajao danima. Kuhale su se velike količine domaćeg voća i šećera kako bi komadiće ljetnih mirisa i okusa u teglicama mogli sačuvati i za zimu. No, i bake su danas ubrzale postupak u nedostatku vremena i fizičke nemogućnosti višesatnog stajanja za štednjakom. Još kada k tomu pridodamo nesnosne vrućine… Ne isplati se. No, ono što se isplati jest svaki višak voća, makar i kilogram, pretvoriti u slasni džem. Na redu su breskve pa vam donosimo jednostavan recept jedne bake. Postupak je lagan, a sastojci su prirodni.

SASTOJCI:

  • kilogram bresaka
  • 200 grama šećera (može i manje)
  • dvije žlice limunova soka

PRIPREMA:

  • Ako je breskva domaća, ostavite koru, ako nije, breskve operite, osušite, ogulite i otklonite koštice.
  • Breskve narežite na komadiće veličine dva centimetra, stavite ih u lonac i dodajte šećer i limun. Dobro sve promiješajte i ostavite u hladnjaku od 7 do 12 sati.
  • Lonac stavite na štednjak i kada voće prokuha, uklonite pjenicu , smanjite vatru i kuhajte još najmanje oko 40 minuta.
  • Često miješajte, a vrijeme kuhanja iskoristite kako biste pasterizirali staklenke i poklopce. To ćete učiniti tako da oprane staklenke stavite u pećnicu pola sata na 100 stupnjeva.
  • Gotovim džemom napunite staklenke, pazeći da ostane barem centimetar od vrha.
  • Vratite pune staklenke kratko u pećnicu, zatim stavite poklopac, zatvorite i pustite da se hladi u pećnici.
  • Čuvajte na suhom i hladnom mjestu ili u hladnjaku.

Javljate nam vaše recepte na mirovina.hr@gmail.com.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

 

[BAKINA KUHINJA] Džem od bresaka – jednostavni recept od samo tri sastojka
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap