[ŽIVOT U GRADOVIMA] U ovoj sredini živi čak 30 posto više umirovljenika nego radnika!

Jasmina Grgurić Zanze
1. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Kako žive umirovljenici razlikuje se od grada do grada, što ovisi i o potporama koje su jedinice lokalne samouprave spremne izdvojiti za svoje starije građane. Našu rubriku “Život u gradovima” nastavljamo predstavljajući – Dugu Resu. Ono po čemu je ova sredina svakako specifična jest da ima čak 30 posto više umirovljenih nego zaposlenih građana. Ipak, za treću dob osiguravaju tek skromne pomoći.

umirovljenici

Foto: Unsplash

Duga Resa jedan je od rijetkih gradova u kojima ima više umirovljenika nego zaposlenih, i to znatno. Za život zarađuje 2.657 građana, dok ih je u mirovni čak tisuću više, 3.668 stanovnika. Takve brojke prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje čine krajnje nepovoljan odnos od 0,72 radnika na jednog umirovljenika. Ipak, prosječna mirovina nešto je veća od nacionalnog prosjeka te iznosi 2.612 kuna.

Za Božić 250 kuna, ali samo ako je mirovina do 1.300 kn

Grad umirovljenicima kao najbrojnijoj skupini ne nudi baš previše. Subvencionira im gradski prijevoz te onima slabijeg imovinskog stanja, kako i ostalima, nudi jednokratnu pomoć.

“Pravo na sufinanciranje javnog prijevoza ostvaruju umirovljenici s mirovinom nižom od 2.000 kuna mjesečno i time pripadaju u I.kategoriju korisnika.  Ostvaruju pravo na sufinanciranje kupnjom karte za područje A i područje B koje je određeno cjenikom javnog prijevoznika. Za područje A, sufinanciranje iznosi 30 kn mjesečno, dok za područje B, sufinanairanje iznosi 50 kuna mjesečno. Broj umirovljenika koji koristi sufinanciranje iznosi godišnje oko 60 osoba. Za ovaj oblik pomoći, Grad je svom proračunu osigurao sredstva u iznosu od 30.000 kuna” – pojasnili su nam iz gradske uprave.

Za građane treće životne dobi osigurali su i božićnice u iznosu od 15.000 kuna ukupno za sve, jer je cenzus za ostvarivanje ovog prava postavljen vrlo nisko.

“Pravo na božićnicu imaju korisnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koji ostvaruju mirovinska primanja do cenzusa  koji se za svaku godinu određuje odlukom gradonačelnika ovisno o visini osiguranih sredstava. Za 2019. godinu, pravo na isplatu božićnice ostvarili su umirovljenici s mirovinom nižom od 1.300 kuna. Pravo ne ostvaruju korisnici koji ostvaruju pravo na isplatu inozemne mirovine.  U 2019. godini isplaćene su božićnice u iznosu od 250 kuna za 57 osoba te je time realizirano 14.250 kuna” – dodaju iz Grada Duge Rese.

Pogodnost koja im se nudi jest Posudionica ortopedskih i medicinskih pomagala, koja također nije namijenjena isključivo starijima.

Popust u knjižnici tek za drugog člana korisnika

Građani, kažu nam iz gradske uprave, ostvaruju pravo na financijsku pomoć u slučaju bolesti te pomoć i njegu u kući koju provodi Gradsko društvo Crvenog križa. U prvom redu ona je usmjerena na bolesne i starije osobe koje nemaju članove uže i šire obitelji da starijoj osobi pruže potrebnu skrb.

Veliki broj umirovljenika s područja Grada članovi su Matice umirovljenika koja ima prostor u kojem organizira druženja, razna događanja kulturnog i sportskog karaktera i okuplja umirovljenike. Grad na temelju javnog natječaja dodjeljuje svake godine sredstva ovoj udruzi kako bi omogućio da umirovljenici što kvalitetnije provode svoje vrijeme.

Također, Grad je partner Gradskom društvu Crvenog križa Duga Resa u realizaciji projekta “Dnevni boravak 60+“. Gradsko društvo Crvenog križa uredio je prostor u kojem borave, provode zajedničko vrijeme te prisustvuju radionicama  na kojima izrađuju razne predmete i na taj način aktivno sudjeluju u radu Crvenog križa.

Za projekte Gradskog društva Crvenog križa, Grad u svom Proračunu osigurava sredstva u iznosu od 30.000 kuna, a Gradsko društvo Crvenog križa provodi akcije i aktivnosti za građanstvo kroz koje nastoji što kvalitetnije obavljati poslove sukladno potrebama lokalne zajednice. Također, tijekom ljetnih mjeseci kada ne prometuju redovne autobusne linije, osigurava se prijevoz bolesnih osoba, kako bi mogli odlaziti do liječnika i obavljati druge potrebne aktivnosti.

Grad je partner Gradskom društvu Crvenog križa na projektu “Zaželi”  kojim se pruža pomoć starijim osobama s područja grada.

Članarina u Gradskoj knjižnici za umirovljenike je niža ukoliko je umirovljenik drugi član u obitelji koji koriste usluge knjižnice.

Surfajte kroz našu rubriku “Život u gradovima” i pogledajte kako žive umirovljenici u ostalim gradovima:

Daruvar

Belišće

Ozalj

Rovinj

Cres

Trogir

Vinkovci

Gospić i Požega

Šibenik

Crikvenica 

Split

Sisak

Samobor

Pula

Vukovar

Dubrovnik

Osijek

Rijeka

Umag

Zadar

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap