[ŽIVOT U GRADOVIMA] Kako žive umirovljenici u dva grada s najnižom mirovinom?

Jasmina Grgurić Zanze
29. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Kako žive umirovljenici razlikuje se od grada do grada, što ovisi i o potporama koje su jedinice lokalne samouprave spremne izdvojiti za svoje starije građane. Našu rubriku “Život u gradovima” nastavljamo predstavljajući dva županijska središta s najnižim prosječnim mirovinama u čitavoj Hrvatskoj – Požegu i Gospić. I dok u Požegi za penzionere imaju sve i svašta, Gospić se baš i nema s čime pohvaliti…

starija zena

Foto: Unsplash

Požeško-slavonska županija ima 19.303 radnika i 18.992 umirovljenika tako da je njihov omjer gotovo izjednačen, što je krajnje nepovoljan odnos. Sama Požega stoji nešto bolje sa 11.091 zaposlenih i 6.762 umirovljenih građana (omjer 1,64). No, prosječna mirovina niža je od državnog prosjeka te druga najniža među županijama te iznosi samo  2.504 kune.

Najniža mirovina u Ličko-senjskoj županiji

Niža od toga još je samo u Ličko-senjskoj županiji, gdje iznosi 2.469 kuna. Iznos je to koji joj priskrbljuje titulu najgore destinacije za život umirovljenika, kada je o prihodima riječ. Lika ima oko 15 tisuća radnika te nešto više od 14.000 umirovljenika pa je računica jasna. U samom Gospiću omjer je nešto povoljniji, jer na svakog umirovljenog dolazi jedan i pol zaposleni, oko 5.000 naspram 3.300 penzionera.

Situacija u ove dvije županije je podjednaka, no “Lika je Lika” pa u Gospiću, ako je suditi prema odgovoru tamošnje gradske uprave, nemaju baš ništa osim božićnice. U Požegi je pak znatno drugačija slika.

Besplatan gradski prijevoz za umirovljenike

Umirovljenici i osobe starije od 65 godina iz Požege i prigradskih naselja imaju pravo na besplatan javni prijevoz na gradskom području.

Također, grad sufinancira putne troškove za desetoro umirovljenika koji mjesečno putuju na liječenja u Zagreb, Slavonski Brod i Osijek, ako im trošak ne priznaje HZZO ili im je mirovina manja od 3.000 kuna.

Mjesečna novčana pomoć za one s malom mirovinom

Umirovljenici s mirovinom ili ukupnim prihodnom kućanstva koji ne prelazi iznos od 1.200 kuna imaju pravo na mjesečnu novčanu pomoć. Za iznos mirovine ili prihoda do 500 kuna pomoć je 300 kuna, od 500 do 700 kuna je 250 kuna, dok 200 kuna dobivaju umirovljenici s mirovinom od 700 do 900 kuna. Po 150 kuna ide onima s mirovinom od 900 do 1.200 kuna.

Za pomoć starijim osobama grad Požega izdvojio je u proračunu za 2020. godinu 350 tisuća kuna.

Umirovljenici ostvaruju popust na karte Gradskog muzeja i kazališta te pri upisu u Gradsku knjižnicu i čitaonicu. Na gradskom području djeluje i Matica umirovljenika Požeško-slavonske županije.

200 kuna božićnice

Iz Grada Gospića odgovorili su nam kratko da za sve umirovljenike s mirovinom do 2.000 kuna isplaćuju božićnicu, koja je lani iznosila 200 kuna. Također, umirovljenici ostvaruju popust na ulaznice za sva kulturna događanja u Pučkom otvorenom učilištu Dr. Ante Starčevića. U narodnoj knjižnici umirovljenici imaju pravo i na umanjenu članarinu.

Surfajte kroz našu rubriku “Život u gradovima” i pogledajte kako žive umirovljenici u ostalim gradovima:

Šibenik

Bjelovar

Crikvenica 

Zagreb

Varaždin

Split

Sisak

Samobor

Pula

Vukovar

Dubrovnik

Osijek

Rijeka

Umag

Zadar

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap