[ŽIVOT U GRADOVIMA] Umirovljenici u Zadru imaju besplatni prijevoz, uskrsnicu, ali i ‘Halo pomoć’

Jasmina Grgurić Zanze
11. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Kvaliteta svake zajednice ogleda se u odnosu prema starijim članovima. U rubrici “Život u gradovima” prikazat ćemo kako žive umirovljenici diljem Hrvatske. Koje im se pogodnosti i novčane pomoći nude, ostvaruju li popuste na režijske troškove, gradski prijevoz ili kulturna događanja, postoje li programi i prostori za seniore? Koliko je u njihovu gradu umirovljenika, radnika, a kolike su mirovine? Svakog tjedna predstavit ćemo jedan grad, a prvi na redu je – Zadar!

Ilustracija: Pixabay

Grad Zadar ima 20.154 korisnika mirovina. Prema podacima HZMO-a, prosječna primanja su im 2.904 kune, što je iznad hrvatskog prosjeka od 2.507 kuna. Omjer s brojem zaposlenih iznosi 1:1,78 pri čemu je 35.887 zaposlenih.

Prema podacima iz Zdravstveno-statističkog ljetopisa Zadarske županije za 2018. godinu (izdavač: ZJZ Zadar) u Zadru živi 11.965 osoba mlađih od 14 godina, a starijih od 65 godina je ukupno 12.388, što je visokih 16 posto u odnosu na ukupan broj stanovnika.

Najmanje su im dostupne usluge stalnog smještaja

“Ne smo zbog svoje brojnosti, nego prvenstveno zbog svoje mudrosti, znanja i iskustva, koje su stekli tijekom svog životnog i radnog vijeka, starije osobe predstavljaju važan čimbenik svakog društva. Starija životna dob posebno je razdoblje čovjekova života koja podrazumijeva, s jedne strane umirovljenje i zasluženi odmor od ranijih  društvenih i poslovnih obveza, a s druge strane nosi sa sobom  tjelesne i psihičke promjene popraćene osjećajima osamljenosti, a nerijetko i nizom zdravstvenih tegoba” – kaže nam pročelnik zadarskog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, prof. Mario Pešut.

Upravo zbog toga programom socijalne politike Grada Zadra provodi se niz mjera i aktivnosti usmjerenih k poboljšanju uvjeta i kvalitete života osoba starije životne dobi.

“Najpotrebnije i ujedno najdostupnije usluge koje su od iznimne važnosti za starije osobe su usluge zdravstvene skrbi koje se pružaju u jednoj od zdravstvenih ustanova. Nešto manje dostupne, ali jednako važne su usluge pomoći i njege u kući, a najmanje su im dostupne, iako je za njima najizraženija potreba jesu usluge vezane za stalnim smještajem u jednom od domova za starije osobe, a sve zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u „državnim domovima“ i visine cijene smještaja u privatnim domovima. Tek na koncu dolaze mjere aktivnosti vezane za provođenje slobodnog vremena starijih osoba, što više  ovisi od afiniteta i zdravstvenog stanja pojedinaca, a manje od sadržaja koji se nude na području grada Zadra” – dodaje pročelnik Pešut.

Zadrani starije životne dobi ostvaruju ova prava:

1. Besplatni javni gradski prijevoz – Po Zadru se besplatno voze umirovljenici s mirovinom do 2.750 kuna i  osobe starije od 65 godina koje nisu ostvarile pravo na mirovinu. Iz gradskog proračuna se na godišnjoj razini za tu svrhu izdvaja 1.275.000 kuna.

2. “Uskrsnicu“ – Jednokratna novčana pomoć u povodu blagdana Uskrsa isplaćuje se umirovljenicima s mirovinom do 2.000 kuna. Prima je oko 4.500 umirovljenika, za što je u proračunu osigurano 900.000 kuna.

3. Program „Halo pomoć“ – Riječ je pomoći starijim i nemoćnim osobama bez odgovarajuće skrbi u vlastitom domu. Grad je osigurao prostor, sredstva za adaptaciju, tehničku podršku i opremu, a program provodi Dom za odrasle  osobe „Sv. Frane“ Zadar.

4. Uslugu njege i pomoći – Sredstva u iznosu od 1.423.500 kuna osiguravaju se iz proračuna  Grada Zadra, a program provodi posebna služba pri Domu za odrasle osobe “Sv. Frane Zadar”:

 • Organiziranje prehrane (Nabava i dostava gotovih obroka u kuću, nabava živežnih   namirnica…)
 • Obavljanje kućanskih poslova (Pospremanje stana, donošenje ogrjeva, organiziranje pranja i glačanja rublja, nabava lijekova i drugih potrepština)
 • Održavanje osobne higijene (Pomoć u oblačenju i svlačenju, u kupanju i obavljanju drugih  higijenskih potreba)
 • Razgovor i druženje u cilju prevladavanja osamljenosti i socijalne izoliranosti te zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba korisnika.

5. Financiranje programa udruga umirovljenika koje djeluju na području grada Zadra (dodjela prostora za druženje, boćališta, promotivne akcije…):

 • Matica umirovljenika Zadar
 • Udruga umirovljenika Poluotok
 • Udruga umirovljenika Brodarica
 • Udruga umirovljenika Bili Brig
 • Udruga umirovljenika Jazine
 • Udruga umirovljenika„Maslina“
 • Udruga umirovljenika „Stanovi“
 • Matica umirovljenika Zadarske županije

6. Akcije usmjerene na prevenciju nastanka bolesti i očuvanje zdravlja osobama starije životne dobi  (kontrole masnoća i šećera u krvi te krvnog tlaka).

7.  Dnevni boravak za bolesne i nemoćne osobe starije životne dobi.

Potpore za socijalno ugrožene

Pored ciljanih mjera i aktivnosti koje se odnose na izravnu pomoć starijim osobama postoje i vrste potpora koje su usmjerene na socijalno ugroženu kategoriju obitelji i pojedinaca,  a među kojima gotovo da prevladavaju osobe starije životne dobi:

 • Pomoć u podmirenju troškova stanovanja – utrošak električne energije, utrošak vode i oslobađanje plaćanja komunalne naknade, nabava ogrijeva…
 • Jednokratne novčane pomoći – novčana potpora za prevladavanje trenutnih životnih potreba i poteškoća (pomoć za troškove pogrebnih usluga, za nabavu lijekova, liječenje izvan mjesta prebivališta…)
 • Naknada za troškove prehrane (prehrana u Pučkoj kuhinji i dostava hrane na kućnu adresu (ovaj oblik pomoći koristi oko 320 osoba, od kojih se u dvadesetak slučajeva, zbog ograničenosti u kretanju hrana dostavlja na kućnu adresu,
 • Socijalna samoposluga ( prehrambeni artikli, higijenske potrepštine…)
 • Posudionica medicinskih pomagala (posudba štaka, hodalica, kreveta za bolesnike, kolica za nepokretne osobe s invaliditetom…)

Poboljšanje života na otocima i palijativna skrb

Od pročelnika doznajemo i kako Grad Zadar planira proširiti navedena prava kako bi starijim osobama omogućili što je moguće veću neovisnost, dostojanstvo i odgovarajuću skrb.

Za predstojeće razdoblje planiraju stoga ove aktivnosti:

 • Proširenje kapaciteta za smještaj osoba starije životne dobi
 • Uređenje i opremanje te povećanje broja programa u postojećim klubovima udruga umirovljenika
 • Informatičko opismenjavanje umirovljenika i starijih osoba
 • Poboljšanje uvjeta života starijim osobama na zadarskim otocima
 • Osmišljavanje programa palijativne skrbi
 • Sufinanciranja terenskih timova palijativne skrbi u sklopu Doma zdravlja Zadar i Centra za socijalnu skrb te poticanje stvaranja zakonskih preduvjeta za osnivanje hospicija

Kako vi kao umirovljenici živite u vašem gradu ili općini? Pišite nam na našu mail adresu [email protected].

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap