[ŽIVOT U GRADOVIMA] Uz popust na placu, umirovljenici ovdje imaju i božićnicu i uskrsnicu!

Jasmina Grgurić
5. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Jeftiniji gradski prijevoz, isplata i božićnice i uskrsnice, razne novčane pomoći, popust na kulturne sadržaje, bazene, ali i na proizvode s gradske tržnice, neke su od pogodnosti koje umirovljenicima nudi najveći grad u Slavoniji. S tamošnjom gradskom upravom provjerili smo koliko brinu o svojim starijim sugrađanima.

Foto: Pixabay

Osijek je četvrti hrvatski grad po broju umirovljenika. Ima ih gotovo 30.000, dok je radnika nešto više od 49.000. Prosječni osječki penzioner mjesec mora preživjeti sa samo 2.839 kuna. Upravo zato ovdje, kao i drugdje, kroz razne pomoći i olakšice intervenirati mora gradska uprava. Stariji građani tako imaju pravo na povoljniji gradski prijevoz, kulturna događanja, novčane naknade, uskrsnicu i božićnicu, ali i popust na placu.

Detaljne odgovore potražili smo u tamošnjoj gradskoj upravi.

Pravo na povoljniji javni prijevoz

Vožnju prvom zonom Osječani platiti moraju 275 kuna, a drugom 300 kuna mjesečno. Ipak, kao umirovljenici ili stariji od 65 godina mogu to činiti znatno povoljnije. Kako bi se vozili jeftinije od ostalih, aktivirati moraju umirovljeničku karticu, što košta 20 kuna te ju nadopunjavati svaki mjesec. Prva zona košta ih 20 kuna mjesečno ako imaju mirovinu ispod 1.000 kuna. S mirovinom od 1.000 do 2.000 kuna plaćaju 40 kuna, 60 kuna ako su im primanja do 3.000 kuna, 80 kuna do 4.000 kuna te 100 kuna ako im je penzija veća od 4.000 kuna. Za drugu zonu vrijede ista pravila, a cijela je 10 kuna skuplja za svaku navedenu kategoriju.

Za uskrsnice i božićnice 3,8 milijuna kuna

Osječki umirovljenici s mirovinom do 2.000 kuna ostvaruju svake godine pravo i na uskrsnicu i na božićnicu. Podijeljeni su u četiri skupine pa tako po 400 kuna u povodu Uskrsa i Božića dobivaju oni s mirovinom manjom od 1.000 kuna, zatim 300 kuna s mirovinom od 1.000 do 1.200 kuna, 250 kuna s mirovinom od 1.200 do 1.700 kuna, dok je 150 kuna osigurano za one s mirovinom do 2.000 kuna. Tako je bilo lani, dok će za ovu godinu, kažu nam iz gradske uprave, odluka o broju i visini novčane pomoći biti iznova donesena nakon analize podataka o broju korisnika.

“Isplatom novčane pomoći povodom blagdana Uskrsa i Božića obuhvaćeno je oko 5.500 umirovljenika. U 2020. godini za isplatu uskrsnica i božićnica umirovljenicima i socijalno ugroženim osobama Grada Osijeka planirana su sredstva u iznosu od 3,8 milijuna kuna” – kazali su nam iz gradske uprave.

 

Jednokratna pomoć od 800 kuna

Umirovljenici ili njihovo kućanstvo koji nemaju dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba mogu ostvariti pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Na temelju rješenja o priznavanju zajamčene minimalne naknade, grad priznaje pravo na naknadu za troškove stanovanja (plaćanje režija), a mogu ostvariti i novčanu pomoć za troškove ogrjeva.

No, radi ublažavanja siromaštva Osijek korisnicima koji su u dobi od 65 godina i koji žive sami odobrava godišnje jednokratnu pomoć od 800 kuna. Nju koristi oko 250 starijih osoba koji su u evidenciji socijalno ugroženih osoba, za što se izdvaja 200.000 kuna.

“Osobe koje su radno nesposobne i nemaju vlastitih prihoda mogu koristiti i pomoć u prehrani u pučkoj kuhinji. U slučaju da se zbog okolnosti na koje nisu mogli utjecati  (kao što su teška bolest, elementarna nepogoda i slično), nađu u teškoj socijalno-materijalnoj situaciji, mogu se obratiti za dodjelu jednokratne pomoći” – dodaju iz gradske uprave.

Popusti na kulturu, sport, ali i namirnice s placa!

“Za uravnoteženo psihološko zdravlje ljudima je potrebna socijalizacija s drugim ljudima. Grad Osijek kroz mnoge aktivnosti koje provodi poziva sve građane, a posebice umirovljenike i osobe starije životne dobi, da se uključuju u udruge i posjećuju kulturne programe. Radi aktivnog uključivanja u život lokalne zajednice, a posebno kulturna događanja umirovljenicima je omogućen određen popust” – kažu iz gradske uprave.

Karta za umirovljenike u Hrvatskom narodnom kazalištu je 40 kuna. Godišnja članarina u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici je 60 kuna, dok je pojedinačna ulaznica u Muzej Slavonije i Muzej likovnih umjetnosti 10 kuna. Također, cijena ulaznice za Gradske bazene iznosi 15 kuna, dok je ona redovita 25 kuna.

Tržnica Osijek pokrenula je projekt afirmiranja domaćih ekoloških proizvoda, a umirovljenici  imaju utorkom 10 posto popusta na kupovinu voća i povrća, jaja i tjestenine, ljekovitog bilja i čajeva.

Bogat društveni život i vodiči za umirovljenike

Osijek ima otvorene dnevne i poludnevne boravke za umirovljenike koje vode udruge. Financiraju se putem javnog natječaja projekti i programi brojnih udruga, a koji imaju za cilj poboljšati kvalitetu života osoba starije životne dobi te omogućiti starijim osobama da što duže ostanu u vlastitom domu.

Umirovljeničke udruge nude brojne korisne aktivnosti, od kreativnih radionica, sportskih, informatičkih, zabavnih i edukacijskih aktivnosti  preko vježbi prilagođenih starijim osobama pod stručnim vodstvom fizioterapeuta, tečaja engleskog jezika i niza tematskih predavanja.

Matica umirovljenika Osijek ima 15 podružnica pri gradskim četvrtima i mjesnim odborima.  Gradsko društvo Crvenog križa Osijek provodi  mjesečne akcije besplatnog mjerenja tlaka i šećera.

Izdali su i dva vodiča za umirovljenike, svaki u 5.000 primjeraka.

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Na programe za starije osobe izdvojili oko 6,5 milijuna kuna

“U cilju poticanja na aktivni život naših starijih sugrađana, Grad Osijek izdao je i dva Vodiča za umirovljenike, svaki u 5.000 primjeraka. U prvom Vodiču nastojali smo okupiti sve umirovljeničke udruge na području grada Osijeka i predstaviti njihov rad te potaknuti osobe treće životne dobi da se aktivno uključe u aktivnosti udruga. U drugom Vodiču za umirovljenike promovirano je zdravo starenje i aktivan život sugrađana treće životne dobi, predstavljene su preventivne aktivnosti za očuvanje zdravlja i vitalnosti kod starijih osoba. Vodiči su besplatni i dostupni u svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima, u udrugama umirovljenika i u gradskoj upravi” – kazali su nam iz osječke gradske uprave.

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Uz popust na placu, umirovljenici ovdje imaju i božićnicu i uskrsnicu!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap