[ŽIVOT U GRADOVIMA] Građanima s mirovinom do 2.100 kuna daju do 2.700 kuna pomoći!

Jasmina Grgurić Zanze
5. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Kako žive umirovljenici razlikuje se od grada do grada, što ovisi i o potporama koje su jedinice lokalne samouprave spremne izdvojiti za svoje starije građane. Našu rubriku “Život u gradovima” nastavljamo predstavljajući – Pulu. Ono po čemu se najveći grad Iste izdvaja su tromjesečne novčane pomoći u iznosu do 600 kuna za umirovljenike s primanjima do 2.100 kuna.

Ilustracija: Pixabay

Najveći grad u Istri, Pula, ima 17.112 umirovljenika te 29.802 radnika, što stvara nešto povoljniji omjer umirovljenog i radnog stanovništva koji tamo iznosi 1:1,74. Puljani se mogu pohvaliti i jednom od najvećih prosječnih mirovina koja iznosi 3.113 kuna, što je 600 kuna više od državnog prosjeka.

Svaka tri mjeseca do 600 kuna plus 300 kuna bona

Financijski, Grad Pula pruža potporu umirovljenicima s nižim prihodima. Pomoć se isplaćuje svaka tri mjeseca u  iznosu od 400 do 600 kuna, ovisno o visini mjesečnog prihoda. To su umirovljenici samci s prihodom do 2.100 kuna, odnosno umirovljenici u obitelji čiji prihod po članu obitelji iznosi do 1.850 kuna.

“Tijekom godine pravo na ovaj oblik skrbi ostvari oko 600 umirovljenika od kojih je polovina starijih od 65 godina. Umirovljenicima koji su primali novčanu pomoć zbog nižih prihoda, za božićne blagdane na kućnu adresu je stizao i poklon bon u visini 300 kuna, za što smo i u ovoj godini u proračunu osigurali 200 tisuća kuna” – kazali su nam iz gradske uprave.

Godišnji je to iznos i do 2.700 kuna koji mogu ostvariti, što je u visini jedne dodatne natprosječne mjesečne hrvatske mirovine.

Za korisnika s prihodom do 1.500 kuna tu je i besplatna usluga pomoći u kući, a korisniku koji ima prihod veći od 1.500 kuna, a manji od 2.000 kuna priznaje se pravo na sufinanciranje polovice cijene troškova usluge. Pomoć u kući može obuhvatiti organiziranje prehrane, obavljanje kućnih poslova, održavanje osobne higijene te zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba.

“Grad Pula financijski podržava i program «usluge pomoći i njege u kući» koju provode  volonteri  Sindikata umirovljenika Podružnica Pula, za oko 60 korisnika, a pomažući u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba starijih osoba koje žive same, nabavom  namirnica i lijekova, naručivanjem kod liječnika, plaćanjem režijskih računa” – dodaju iz gradske uprave.

Pučka kuhinja, prihvatilište, ali i novčana pomoć Domu

Za prehranu u pučkoj kuhinji, čiji su korisnici i poneki umirovljenici, osigurano je 850.000 kuna godišnje. Pula ima i prihvatilište za beskućnike.

“Tijekom 2019. usluge Prihvatilišta koristilo je 20-ak beskućnika. Trenutno uslugu smještaja koristi 10 beskućnika, a uslugu poludnevnog boravka 20-ak njih. Za rad Prihvatilišta u ovoj godini Grad Pula je osigurao 350.00 kuna, a rad dnevnog boravka omogućen je projektom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Grad Pula još sufinancira i dopunsku materijalnu zaštitu vojnih i civilnih invalida rata, učesnika rata i članova njihovih obitelji te dodjeljuje jednokratnu naknadu za pogrebne troškove socijalno ugroženim umirovljenicima ili onima koji nemaju srodnika ili osoba voljnih prihvatiti obvezu pogreba” -kažu nam iz Grada Pule.

Pula godinama podržava i djelatnost Doma za starije Alfredo Stiglich, i to pružanjem financijske potpore programima; pomoć i njega u kući (359.000 kuna), dnevni boravak Vila Trap (182.736 kuna),  Odjel za demencije – dnevni boravak (200.000 kuna), Odjel za demencije – smještaj (141.104 kuna), dodatne mjere zdravstvene zaštite (35.640 kuna), klub Senior (53.200 kuna), savjetovalište za obitelj (20.220 kuna), edukacija njegovatelja i članova obitelji starijih osoba (26.600 kuna).

Grad financijski pomaže i Sindikat umirovljenika Hrvatske, gradsku udrugu Matice umirovljenika i Ligu protiv raka Pula. Grad nudi i potpuno oslobađanje od plaćanja komunalne naknade u tekućoj godini za stambeni prostor obveznicima plaćanja čiji je prosječni prihod po članu domaćinstva za prethodnu godinu bio manji od 30% prosječno mjesečno isplaćene neto plaće po zaposlenom u Republici Hrvatskoj.

Subvencija prijevoza, Čitaonica i popusti na kulturu

“Kako bi umirovljenicima olakšali i svakodnevno kretanje Grad Pula subvencionira autobusnu kartu umirovljenicima i onima koji to nisu, a stariji su od 65 godina. Oni dakle imaju pravo na povlašteni javni gradski prijevoz uz podmirenje troškova izrade beskontaktne godišnje karte i godišnju participaciju u troškovima prijevoza do 400 kuna, ovisno o visini osobnih mjesečnih primanja” – doznajemo iz Grada.

Vrlo je popularna i Čitaonica Kluba umirovljenika gdje 730 članova može uživati u kartanju i ostalim društvenim igrama, ali i biti u tijeku s novostima preko interneta i novih književnih naslova. Za njih se često organiziraju i zabavni programi, ali i oni edukacijske naravi u sklopu kojih mogu besplatno naučiti i novi jezik i druge vještine.

Ukoliko umirovljenici žele pogledati film i tu će ih dočekati subvencioniran program pa će tako redovna karta za umirovljenika iznositi samo 15 kuna po filmskoj projekciji. Također, imaju popust od 30 posto na cijenu ulaznice u Istarskom narodnom kazalištu koji svojim bogatim godišnjim programom predvodi kulturni život grada.

Surfajte kroz našu rubriku “Život u gradovima” i pogledajte kako žive umirovljenici u ostalim gradovima:

Vukovar

Dubrovnik

Osijek

Rijeka

Umag

Zadar

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap