[ŽIVOT U GRADOVIMA] Umirovljenici s malom mirovinom mogu dobiti do 500 kuna mjesečno!

Jasmina Grgurić
9. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Kako žive hrvatski umirovljenici razlikuje se od grada do grada, što uvelike ovisi i o potporama i programima koje su jedinice lokalne samouprave spremne izdvojiti za svoje starije građane. Našu rubriku “Život u gradovima” nastavljamo predstavljajući ovoga puta – Dubrovnik. Osim besplatnog javnog prijevoza, građani u mirovini ovdje imaju pravo i na novčane potpore.

Ilustracija: Pixabay

Na dubrovačkom području radnika je dvostruko više nego umirovljenika. Zaposleno je tako 23.520 osoba, dok je u mirovini 11.925 Dubrovčana. Također, prosječna mirovina u Dubrovniku nešto je veća nego u većini hrvatskih gradova te iznosi 3.145 kuna. No, za većinu onih koji se nalaze ispod prosjeka gradska uprava osigurala je novčane pomoći, dok svi stariji od 65 godina imaju pravo na besplatni javni prijevoz.

Besplatna vožnja za sve starije od 65 godina

Svim osobama s prebivalištem na području Grada Dubrovnika koji imaju navršenih 65 godina života osiguran je besplatni javni gradski prijevoz.

Umirovljenici do 65 godina sa zaštitnim dodatkom i umirovljenici s mirovinom manjom od 1.800 kuna ostvaruju pravo na subvenciju javnog prijevoza uz participaciju od 10 kuna, a umirovljenici izvan naselja Dubrovnik i Mokošica uz participaciju od 30 kuna.

Umirovljenici do 65 godina s mirovinom od 1.801 do 2.000 kuna ostvaruju pravo na djelomičnu subvenciju javnog prijevoza uz osobnu participaciju u iznosu od 35 kuna, a umirovljenici izvan naselja Dubrovnik i Mokošica uz participaciju od 50 kuna.

Ovu uslugu javnog prijevoza koristi 5.000 starijih osoba.

Svakog mjeseca i do 500 kuna na mirovinu!

Umirovljenici s  mirovinama do 1.800 kuna, zatim od 1.801 do 2.200 kuna te s mirovinama od 2.201 do 2.500 kuna imaju pravo na mjesečne novčane potpore.

Tako oni s mirovinom do 1.800 kuna ostvaruju pravo na mjesečni novčani dodatak od 200 kuna. Takvu mjeru koristi 1.046 dubrovačkih umirovljenika.

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Uz popust na placu, umirovljenici ovdje imaju i božićnicu i uskrsnicu!

No, umirovljenici čija mirovina sa svim dodatcima ne prelazi 1.800 kuna, a čije su socijalne prilike posebno otegotne ostvaruju uvećani mjesečni dodatak od 500 kuna. I to u slučaju ako od vlastite mirovine sami uzdržavaju jednog ili više članova obitelji, podmiruju troškove najma stana, a 500 kuna dobivaju i umirovljenici koji ostvaruju pravo na doplatak za pomoć i njegu temeljem uvjeta prihoda sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi. Ovu vrstu pomoći ostvaruje 28 osoba.

Umirovljenicima čija mirovina sa svim dodatcima iznosi od 1.801 kunu do 2.000 kuna isplatit će se dva puta godišnje iznos od 400 kuna, a umirovljenicima čija mirovina sa svim dodatcima iznosi od 2.001 kunu do 2.200 kuna isplatit će se dva puta godišnje iznos od 300 kuna. Umirovljenicima čija mirovina sa svim dodatcima iznosi od 2.201 do 2.500 kuna isplatit će se dva puta godišnje iznos od 200 kuna. Mjeru koristi 1.718 osoba.

Pomoć starijima od 65 koji nemaju mirovinu

Osobe starije od 65 godina koje nemaju vlastitu mirovinu ili drugu vrstu primanja ostvaruju u Dubrovniku pravo na novčanu pomoć u mjesečnom iznosu od 300 kuna. Takve su 274 osobe.

Jednokratne novčane pomoći

Jednokratne novčane pomoći odobravaju se i umirovljenicima koji zbog nepovoljnih financijskih i životnih okolnosti nisu u mogućnosti zadovoljiti trenutnu životnu potrebu nastalu zbog bolesti, smrti člana obitelji , elementarne nepogode i slično.

Programi za umirovljenike

“U okviru javnog poziva za sufinanciranje programa i projekata  iz područja socijalne skrbi sufinanciraju se programi, projekti ili manifestacije namijenjeni unapređenju kvalitete života osoba starije životne dobi putem organiziranih aktivnosti u zajednici” – kažu nam iz Grada Dubrovnika.

Sredstva su lani dodijeljena Sindikatu umirovljenika Hrvatske, podružnici Dubrovnik za projekt Socijalna skrb, unaprjeđenje zdravstvene zaštite i pomoć u prevladavanju materijalnih problema“ u iznosu od 25.000 kuna. Matica umirovljenika za projekt “Pomoć osoba treće životne dobi” dobila je 65.000 kuna, a Gradskom društvu Crvenog križa Dubrovnik za projekt „Klub 65*“ dodijeljeno je 100.000 kuna.

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Umirovljenici s malom mirovinom mogu dobiti do 500 kuna mjesečno!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap