[ŽIVOT U GRADOVIMA] Starijima sufinanciraju boravak i liječenje u toplicama

Jasmina Grgurić
25. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Kako žive umirovljenici razlikuje se od grada do grada, što ovisi i o potporama koje su jedinice lokalne samouprave spremne izdvojiti za svoje starije građane. Našu rubriku “Život u gradovima” nastavljamo predstavljajući središte Šibensko-kninske županije. Uskrsnicu, božićnicu ili bilo kakav oblik izravne novčane pomoći ne dobivaju, ali tu su besplatni javni prijevoz, popusti na kulturna događanja i bazene, subvencija boravka u toplicama te – dnevni boravak.

Foto: Pixabay

Šibensko-kninska županija ima gotovo izjednačen odnos radnog i umirovljenog stanovništva, 31.391 radnika naspram 30.538 umirovljenika, što čini nepovoljan omjer od 1,03. Više od polovine ih je u samom Šibeniku gdje je slika neznatno povoljnija, 18.834 zaposlenih te 14.667 umirovljenika, s omjerom od svega 1,28. Prosječna mirovina prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iznosi  2.881 kuna, što je oko 300 kuna više od prosjeka na razini čitave države.

Umirovljenici u Šibeniku imaju pravo na subvenciju javnog prijevoza, ostvaruju popust na kulturne sadržaje, imaju pravo na pomoć za boravak i liječenje u toplicama, rehabilitacijskim centrima i lječilištima preko udruge umirovljenika, a u gradu djeluje i Centar za pružanje usluga u zajednici.

Ipak, posebne novčane pomoći u obliku božićnica, uskrsnica te ostalih naknada namijenjenih starijim osobama Šibenik nije uvrstio u gradski proračun. Što sve nude svojim starijim sugrađanima provjerili smo u tamošnjoj gradskoj upravi.

Besplatan prijevoz za starije s mirovinom do 2.500 kuna

Grad Šibenik izdvaja 2,200.000 kuna za besplatan i subvencionirani prijevoz na linijama unutar administrativnog područja grada Šibenika. Pravo na besplatni prijevoz ostvaruju umirovljenici stariji od 65 godina s mirovinom manjom od 2.500 kuna te umirovljenici mlađi od 65 godina s mirovinom manjom od 1.800 kuna, kao i osobe bez primanja starije od 65 godina koje nisu nikada bile u radnom odnosu pa nisu ostvarile pravo na mirovinu.

Pravo na subvencionirani prijevoz ostvaruju osobe starije od 65 godina, čija mirovina iznosi između 2.500 i 4.500 kuna.

Popusti za HNK, muzej, knjižnicu, bazen…

Osim u javnom prijevozu, umirovljenici popust imaju i na bogate kulturne sadržaje. Tako će predstave i koncerte u Hrvatskom narodnom kazalištu platiti 20 posto jeftinije.

Muzej grada Šibenika prilagodio je cijenu ulaska u Stalni postav za umirovljenike, a koja iznosi simboličnih 10 kuna. Besplatan je ulaz za posjet svim povremenim izložbama. Za Dan muzeja i Noć muzeja ulaz u muzej je besplatan za sve posjetitelje. U Stalnom postavu u crkvi Sv. Grgura “Djelo Jurja Dalmatinca izvan Šibenika” je ulaz besplatan za sve posjetitelje, kazali su nam iz šibenske gradske uprave.

Gradska knjižnica Juraj Šižgorić Šibenik umirovljenicima nudi čak 50 posto popusta na godišnju članarinu, kao i besplatne tečajeve informatičkog opismenjavanja.

Javna ustanova Športski objekti Šibenik izlazi u susret umirovljenicima sa 50% popusta za dnevnu kartu za korištenje gradskog bazena, a umanjena je i cijena mjesečne karte.

Boravak i liječenje u toplicama i rehabilitacija

Za programe i projekte udruga umirovljenika grad izdvaja 32.000 kuna, uz osiguran prostor za provođenje aktivnosti i programa koji koriste bez naknade. Grad osigurava i sredstva za sufinanciranje usluge boravka i liječenja umirovljenika u iznosu od 60.000 kuna.

“Naime, Grad objavljuje za svaku proračunsku godinu Poziv za dostavu prijava za sufinanciranje usluga boravka i liječenja umirovljenika s administrativnog područja grada Šibenika. Sredstva su namijenjena za udruge umirovljenika s ciljem promicanja zdravstvene zaštite starijih i nemoćnih. Usluge boravka i liječenja moraju biti pružene u toplicama, rehabilitacijskim centrima i lječilištima na području Hrvatske, odnosno Europskoga gospodarskog prostora” – pojasnili su nam iz gradske uprave.

Centar i Dnevni boravak za starije

U okviru javne ustanove “Centar za pružanje usluga u zajednici” provode se programi pomoć u kući starijim osobama na području grada Šibenika i šibenskih otoka. Centar pruža usluge pomoći starijim osobama u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti neposredno u njihovim kućanstvima, te u prostorijama Centra.

Velika pažnja se polaže i na društveni i kulturni život umirovljenika koji se u sklopu programa „Dnevnog boravka“ svakodnevno druže i aktivno provode svoje umirovljeničke dane; obilaze izletišta, kulturne manifestacije, obavljaju tjelovježbu i druže se u prostorijama Centra bez naknade.

Za djelovanje Centra Grad Šibenik u svom proračunu osigurava iznos od 764.000 kuna, a ukupna sredstva namijenjena isključivo umirovljeničkoj populaciji iznose 3,056.000 kuna.

Surfajte kroz našu rubriku “Život u gradovima” i pogledajte kako žive umirovljenici u ostalim gradovima:

Bjelovar

Crikvenica 

Zagreb

Varaždin

Split

Sisak

Samobor

Pula

Vukovar

Dubrovnik

Osijek

Rijeka

Umag

Zadar

 

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Starijima sufinanciraju boravak i liječenje u toplicama
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap