[ŽIVOT U GRADOVIMA] Umirovljenicima do 4.600 kuna pomoći i besplatno dopunsko!

Jasmina Grgurić
19. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Kako žive hrvatski umirovljenici razlikuje se od grada do grada, što uvelike ovisi i o potporama i programima koje su jedinice lokalne samouprave spremne izdvojiti za svoje starije građane. Našu rubriku “Život u gradovima” nastavljamo predstavljajući ovoga puta – Opatiju. Ono po čemu se biser Jadrana izdvaja su uskrsnice i božićnice od 500 kuna, podmirenje troškova dopunskog zdravstvenog osiguranja te mjesečne naknade, a tu je i Klub 60+.

Članice opatijskog Kluba 60+ (Foto: Privatna arhiva/FB)

Opatija ima relativno mali broj umirovljenika, njih 3.265 s prosječnom mirovinom od 3.222 kune, što je za 700 kuna više od nacionalnog prosjeka. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, zaposleno je 5.511 građana pa je omjer umirovljenog i radnog stanovništva 1:1,66, što je također nešto više od državnog prosjeka.

Kako bismo predočili pogodnosti za starije osobe, potražili smo odgovore u tamošnjoj gradskoj upravi.

Besplatna vožnja javnim prijevozom

Za umirovljenike starije od 65 godina s mirovinom do 2.000 kuna financira se javni gradski prijevoz. Uslugu koristi 194 korisnika te još 54 njih s mirovinom do 2.000 kuna, ali koji još nisu navršili 65 godina. Za ovu namjenu u 2019. godini utrošeno je 101.200 kuna.

Uskrsnica, božićnica, dopunsko i mjesečna naknada

Umirovljenici s mirovinom do 3.000 kuna imaju pravo na pomoć dvaput godišnje po 500 kuna, za Uskrs i za Božić. Također, podmiruju im se sa 840 kuna godišnje troškovi dopunskog zdravstvenog osiguranja ukoliko imaju važeću policu za tekuću godinu te je sami plaćaju. Pored visine mirovine kao uvjeta, umirovljenik mora imati najmanje godinu dana prebivalište na području Grada Opatije.

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Umirovljenici s malom mirovinom mogu dobiti do 500 kuna mjesečno!

Osim toga, umirovljenici s mirovinom do 1.300 kuna imaju pravo na mjesečnu naknadu u visini od 300 kuna, pomoć za Uskrs i Božić od po 500 kuna te jednokratnu naknadu za dopunsko zdravstveno osiguranje. Za ovaj oblik pomoći, moraju zadovoljiti i uvjet prihoda po kućanstvu.

Na sve navedeno u 2019. godini iz gradskog proračuna izdvojeno je 2,134.080 kuna. Pritom je 12 korisnika s mirovinom do 1.300 kuna, 1.191 korisnik s mirovinom do 3.000 kuna i 1.093 za dopunsko zdravstveno osiguranje. To znači da dvije trećine opatijskih umirovljenika sudjeluje u navedenim potporama.

Popusti na kulturna događanja

Festival Opatija bavi se organizacijom i promidžbom na području kulture. Za dio događanja u organizaciji Festivala Opatija, kao što su kazališne predstave i koncerti, umirovljenici imaju popust od 20 do 30 posto.

Klub 60+ za druženje i aktivnosti

Tu je i jedinstveni Klub 60+, smješten u samom središtu Opatije, u neposrednoj blizini gradske tržnice. Namijenjen je osobama treće životne dobi, gdje se, osim dnevnog i jutarnjeg druženja, ispijanja kava, čitanje novina i razgovor organiziraju brojne aktivnosti u skladu s iskazanim potrebama i interesima. Klub organizira likovne radionice, zbor, putovanja, tu je  foto sekcija, ali i savjetovalište te zdravstvena predavanja.

“Rad Kluba 60+ financira se proračunskim sredstvima Grada Opatije, a za tu namjenu u 2019.godini utrošeno je 193.711 kuna. Napominjemo da su u 2020.godini zadržana sva prava i oblici pomoći namijenjeni umirovljenicima kao i do sada” – kazala nam je za kraj Ljiljana Vidmar-Erjavac iz Grada Opatije.

Nažalost, sve aktivnosti Kluba 60+ trenutno su obustavljene zbog epidemije koronavirusa.

Surfajte kroz našu rubriku i pogledajte kako žive umirovljenici u ostalim gradovima:

Dubrovnik

Osijek

Rijeka

Umag

Zadar

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Umirovljenicima do 4.600 kuna pomoći i besplatno dopunsko!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap