[ŽIVOT U GRADOVIMA] Imaju čak 13 pogodnosti za umirovljenike, a napravili su im i – vodič!

Jasmina Grgurić
17. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Kako jedinice lokalne samouprave raspolažu proračunskim sredstvima na dobrobit svoje starije populacije prikazujemo kroz rubriku “Život u gradovima”. Koje im pogodnosti i novčane pomoći nude, ostvaruju li popuste na režijske troškove, gradski prijevoz ili kulturna događanja, postoje li programi i prostori za semiore? Koliko je umirovljenika, radnika, a kolike su mirovine? Odgovore smo potražili u gradovima diljem Hrvatske. Nakon Zadra, predstavljamo grad koji gotovo da nema konkurencije kada je o benefitima za umirovljenike riječ.

Ilustracija: Pixabay

Grad Umag svojim umirovljenicima nudi čak 13 pogodnosti, a kako bi se njegovi stariji žitelji lakše snašli, izradio im je i vodič. Inače, riječ je o sredini s vrlo malenim brojem starijih građana. Imaju 3.344 umirovljenika koji dolaze na 5.726 zaposlenih (omjer radnika i korisnika mirovina jest 1,71:1). Prosječna mirovina veća je od prosjeka te iznosi 2.990 kuna.

“Umag je grad koji vodi posebnu brigu i skrb o svojim umirovljenicima, nastojeći u potpunosti razumjeti njihove potrebe. Razdoblje je to života u kojem je potrebna viša razina pažnje kao izraz društvene odgovornosti te zahvala za dugogodišnji doprinos u razvoju zajednice. Upravo je iz tih razloga Grad Umag za svoje umirovljenike izgradio jedinstveni sustav, primjer za Hrvatske prilike, te osigurao paket niza pogodnosti koje su detaljno opisane u nedavno objavljenoj knjižici „Pogodnosti i skrb za umirovljenike grada Umaga“- kaže nam gradonačelnik Vili Bassanese.

Umag je najpoznatiji po božićnicama, a koje iznose i do 4.000 kuna. Također, izgradili su vlastiti gradski dom za starije i nemoćne osobe. U nastavku donosimo svih 13 pogodnosti za umaške umirovljenike te vodič.

Besplatni parking za starije

Kako bi povećao prometnu mobilnost umirovljenika, Umag im je osigurao potpuno besplatno parkiranje 365 dana u godini. Parking se nalazi u samom centru grada, na maloj udaljenosti od svih važnih mjesta kao što su tržnica, ribarnica, robna kuća, ljekarna, dućani i slično. Besplatni parking je osiguran i ispred zgrade Doma zdravlja, a za vrijeme obavljanja liječničkih pregleda.

Naknada za troškove stanovanja

Umirovljenicima s prebivalištem na području Umaga, kojima je od strane centra za socijalnu skrb izdano rješenje o pravu na zajamčenu minimalnu naknadu, sufinanciraju se troškovi stanovanja, a koji se odnose na najamninu, komunalne naknade, električnu energiju, plin, grijanje, vodu, odvodnju, pričuvu za održavanje zajedničkih dijelova stambenih zgrada i druge troškove.

Naknada za troškove ogrjeva

Korisnici koji se griju na drva, mogu ostvariti pravo na naknadu za podmirenje troškova ogrjeva i mogu im se osigurati besplatna drva dok postoji potreba.

Jednokratna novčana pomoć

Jednokratna novčana pomoć je hitna skrb Grada Umaga prema umirovljenicima koji zbog trenutačnih materijalnih teškoća nisu u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe. Pomoć se može dodijeliti zbog teškoća kojima bi bile ugrožene elementarne životne potrebe, kao i uslijed nepogode ili slično.

Besplatna usluga limfne drenaže

Zahvaljujući volonterskom radu terapeutkinje Ade Aleksić, svi onkološki bolesnici u postoperativnoj fazi ostvaruju mogućnost potpuno besplatne terapije limfne drenaže. Osim same terapije, pacijenti mogu dobiti i korisne savjete o nabavci potrebnih ortopedskih pomagala. Besplatno savjetovalište organizirano je u Domu za starije i nemoćne osobe Umag, ponedjeljkom u vremenu od 8 do 12 sati.

Mogućnost korištenja sanitetskog prijevoza

Kada uslugu sanitetskog prijevoza ne pokriva nadležno tijelo RH, Grad Umag može osigurati uslugu sanitetskog prijevoza umirovljenicima i nemoćnima.

Potpora za smještaj u ustanove zdravstvene skrbi

Socijalno ugroženim umirovljenicima, kroničnim bolesnicima ili gerijatrijskim bolesnicima, čiji prihodi zbrojeni s primanjima članova kućanstva, koji su sukladno Zakonu obvezni skrbiti o tim osobama, nisu dovoljni za podmirenje nastalih troškova, Grad može odobriti potporu za smještaj u ustanove posebne zdravstvene skrbi.

Usluga pomoć u kući

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Umirovljenici u Zadru imaju besplatni prijevoz, uskrsnicu, ali i 'Halo pomoć'

Usluga pomoći u kući namijenjena je za umirovljenike koji udovoljavaju kriterijima. Njima se osigurava jedan obrok dnevno u pučkoj kuhinji u Domu za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ ili mu se može dostaviti kući na trošak Grada. Grad Umag ujedno umirovljenicima koji zadovoljavaju definirane kriterije, osigurava uslugu kućanskih poslova, kao što su pranje posuđa, pospremanje stana, donošenje vode, ogrjeva i slično, organiziranje pranja i glačanja rublja, nabava lijekova i drugih potrepština, održavanje osobne higijene, pomoć u presvlačenju, kupanju i obavljanju drugih higijenskih potreba te zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba. Usluga je besplatna za umirovljenike koji ispunjavaju kriterije i imaju mirovinu do 2.000 kuna po osobi, dok se do 3.000 kuna mirovine može priznati trošak do 50 posto cijene koštanja.

Dnevni topli obrok (pučka kuhinja)

Mogućnost na jedan topli obrok dnevno mogu ostvariti umirovljenici i nemoćni korisnici koji su potpuno radno nesposobne osobe i koji nisu u stanju samostalno pripremati hranu zbog tjelesnog ili mentalnog oštećenja, trajnih promjena u zdravstvenom stanju ili starosti.

Potpora umirovljenicima – božićnica

Božićnica za umaške umirovljenike iznosi 4.000 kuna godišnje ako su im ukupni mjesečni prihodi do 1.000 kuna po članu kućanstva. Onima sa od 1.000 do 1.500 kuna potpora iznosi 2.500 kuna, dok 1.000 kuna dobiju korisnici čiji ukupni mjesečni prihodi po članu umirovljeničkog kućanstva iznose od 1.500,01 do 2.000 kuna mjesečno.

Učilište za treću životnu dob

Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“ Umag nudi aktivnosti i programe za aktivno učenje, poticanje kreativnosti, međusobnu razmjenu iskustva te socijalnu uključenost. Očuvanjem mentalne i tjelesne kondicije ujedno se preventivno djeluje na zdravlje i time smanjuje mogućnost  pojave demencije i Alzheimerove bolesti. Grad u potpunosti financira aktivnosti kao što su radionice popularne psihologije i javna predavanja te su one za korisnike besplatne. Tečajeve i radionice u trajanju od 30 do 50 sati Umag sufinancira sa 80 posto od ukupnog iznosa:

 1. Tečajevi informatike
 2. Tečajevi stranih jezika
 3. Radionice popularne psihologije „Ponedjeljkom u pet“
 4. Predavanja na različite teme
 5. Kreativne radionice crtanja i slikanja
 6. Plesna radionica „Zvjezdice 50+“
 7. Edukacijski izleti, posjeti izložbama i muzejima uz stručno vođenje

Kulturna događanja

Umirovljenici imaju osiguran popust na sva kulturno-umjetnička događanja u kazališnoj dvorani, gradskoj knjižnici, gradskoj vijećnici i slično. Popust se odnosi na kino projekcije, predavanja, kazališne predstave, koncerte…

Smještaj u domove za starije i nemoćne

Svaki umirovljenik koji zadovoljava uvjete ostvaruje mogućnost smještaja u domove za starije i nemoćne. Na području Istre postoje četiri doma za starije i nemoćne koji su u nadležnosti Istarske županije, odnosno u mreži sufinanciranja države. Grad Umag sufinancira rad navedenih domova, a umirovljenici ostvaruju pravo smještaja.

Kako su smještajni kapaciteti kao i drugdje u Hrvatskoj nedostatni, Umag je izgradio vlastiti Dom za starije i nemoćne, u cijelosti o vlastitom trošku. U njemu umirovljenici koji ispunjavaju uvjete imaju osiguranu mogućnost smještaja, bez liste čekanja, uz najmodernije uvjete, skrb i uslugu.

Smještaj se umaškim umirovljenicima u potpunosti ili djelomično financira iz proračuna:

 1. Umirovljenici čiji prosječni mjesečni prihodi iznose do 2.000 kuna mogu ostvariti potporu za sufinanciranje smještaja u iznosu od 50% od osnovne cijene smještaja.
 2. Umirovljenici čiji prosječni mjesečni prihodi iznose do 2.000,01 do 4.000,00 kuna mogu ostvariti potporu za sufinanciranje smještaja u iznosu od 40% od osnovne cijene smještaja.
 3. Umirovljenici čiji prosječni mjesečni prihodi iznose od 4.000,01 kn do 6.000,00 kn mogu ostvariti potporu za sufinanciranje smještaja u iznosu od 30% od osnovne cijene smještaja.
 4. Umirovljenici čiji prosječni mjesečni prihodi iznose od 6.000,01 do 8.000,00 kn mogu ostvariti potporu za sufinanciranje smještaja u iznosu od 10% od osnovne cijene smještaja.
 5. Umirovljenici koji s Gradom Umagom, pod određenim uvjetima, sklope ugovor o dosmrtnom uzdržavanju imaju pravo na besplatno korištenje doma.

“Zahvaljujući izgrađenom sustavu pogodnosti i skrbi, s ponosom možemo utvrditi kako je Umag doista grad sretnijeg i bezbrižnijeg života umirovljenika. Grad Umag razumije potrebe svojih stanovnika treće životne dobi te je stvorio paket mjera i pogodnosti kao rezultat dugogodišnjeg rada, promišljanja i socijalne osjetljivosti. Upravo je takva socijalna politika prepoznata u Republici Hrvatskoj kao primjer najbolje prakse te je Umag postao vodeći grad u državi i po pitanju uvjeta, pogodnosti i skrbi za naše umirovljenike, a na što smo iznimno ponosni” – zaključio je umaški gradonačelnik Vili Bassanese.

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Imaju čak 13 pogodnosti za umirovljenike, a napravili su im i – vodič!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap